Łatwe pączki z galaretką – Przepis

Pączki

Do tych pączków używa się białego chleba, więc świetnie jest wykorzystać chleb. Dzieci i dorośli uwielbiają ten prosty przepis. Do wypełnienia pączków użyj ulubionego rodzaju galaretki.

Wydajność: wychodzi 40 pączków.

Składniki

  • 3 jajka, ubite
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli Olej do smażenia
  • 10 kromek białego chleba Dżem Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • W dużej misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię i cukier, aż cukier się rozpuści. Odłożyć na bok.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj mąkę z masą jajeczną, aż nie będzie już grudek. Odłożyć na bok.
  • Rozgrzej olej w głębokiej frytkownicy lub rondlu do temperatury 375°F.
  • Z chleba zrób kanapki, równomiernie rozprowadzając dżem na środku. Odetnij skórkę i pokrój każdą kanapkę na ćwiartki. Wytrzyj nadmiar dżemu.
  • Każdą ćwiartkę zanurzamy w cieście tak, aby było całkowicie nim pokryte.
  • Smaż kanapki partiami przez 1 do 3 minut. Powinny być puszyste i mieć złocistobrązowy kolor.
  • Odsączać pączki na stojaku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Posypać cukrem pudrem.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl