Do tych pączków używa się białego chleba, więc świetnie jest wykorzystać chleb. Dzieci i dorośli uwielbiają ten prosty przepis. Do wypełnienia pączków użyj ulubionego rodzaju galaretki.
Wydajność: wychodzi 40 pączków.
Składniki
- 3 jajka, ubite
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli Olej do smażenia
- 10 kromek białego chleba Dżem Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię i cukier, aż cukier się rozpuści. Odłożyć na bok.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj mąkę z masą jajeczną, aż nie będzie już grudek. Odłożyć na bok.
- Rozgrzej olej w głębokiej frytkownicy lub rondlu do temperatury 375°F.
- Z chleba zrób kanapki, równomiernie rozprowadzając dżem na środku. Odetnij skórkę i pokrój każdą kanapkę na ćwiartki. Wytrzyj nadmiar dżemu.
- Każdą ćwiartkę zanurzamy w cieście tak, aby było całkowicie nim pokryte.
- Smaż kanapki partiami przez 1 do 3 minut. Powinny być puszyste i mieć złocistobrązowy kolor.
- Odsączać pączki na stojaku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Posypać cukrem pudrem.