Te pączki są tak proste, że będziesz chciał ich spróbować, tylko sprawdź, czy potrafisz zrobić pączki! Najpierw wypróbuj ten przepis, a później przejdź do bardziej skomplikowanych przepisów.
Wydajność: wychodzi około 12 pączków.
Składniki
- 2 opakowania drożdży szybko rosnących
- 1 ½ łyżeczki granulowanego cukru
- 1 szklanka wody
- 1 jajko, ubite
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- 3 lub 4 szklanki mąki Olej do smażenia
Dla Glazury
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki drobno posiekanych lub zmiksowanych truskawek
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj drożdże, wodę i cukier. Pozostaw na pięć minut.
- Dodaj jajko, masło, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i wanilię i dobrze wymieszaj.
- Powoli dodawaj mąkę, aż mieszanina przestanie się kleić.
- Zagniataj ciasto przez dwie minuty.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy kształty pączków. Połóż je na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Smażyć na gorącym oleju (co najmniej 360°F). Obróć raz, aby usmażyć równomiernie z każdej strony.
- Wyjmij z oleju i ułóż pączki na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Połącz składniki glazury w średniej wielkości misce. Dobrze wymieszać. Jeśli chcesz zagęścić glazurę, dodaj więcej cukru pudru.
- Zanurz wierzch pączków w glazurze. Pozostaw je do ostygnięcia na metalowej kratce, aby glazura zastygła.