Łatwe pączki z prostą polewą truskawkową – Przepis

Pączki

Te pączki są tak proste, że będziesz chciał ich spróbować, tylko sprawdź, czy potrafisz zrobić pączki! Najpierw wypróbuj ten przepis, a później przejdź do bardziej skomplikowanych przepisów.

Wydajność: wychodzi około 12 pączków.

Składniki

  • 2 opakowania drożdży szybko rosnących
  • 1 ½ łyżeczki granulowanego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko, ubite
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 lub 4 szklanki mąki Olej do smażenia

Dla Glazury

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki drobno posiekanych lub zmiksowanych truskawek
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  • W misce wymieszaj drożdże, wodę i cukier. Pozostaw na pięć minut.
  • Dodaj jajko, masło, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i wanilię i dobrze wymieszaj.
  • Powoli dodawaj mąkę, aż mieszanina przestanie się kleić.
  • Zagniataj ciasto przez dwie minuty.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy kształty pączków. Połóż je na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Smażyć na gorącym oleju (co najmniej 360°F). Obróć raz, aby usmażyć równomiernie z każdej strony.
  • Wyjmij z oleju i ułóż pączki na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Połącz składniki glazury w średniej wielkości misce. Dobrze wymieszać. Jeśli chcesz zagęścić glazurę, dodaj więcej cukru pudru.
  • Zanurz wierzch pączków w glazurze. Pozostaw je do ostygnięcia na metalowej kratce, aby glazura zastygła.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl