Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Muffinki pączkowe.
Mini muffinki, które smakują jak dziurki po pączku z cukrem cynamonowym! Sekretnym składnikiem jest gałka muszkatołowa.
Podsumowanie przepisu na muffinki pączkowe
- czas przygotowania: 15 minut
- gotować: 15 minut
- dodatkowo: 10 minut
- łącznie: 40 minut
- Porcje: 24
Muffiny
- ½ szklanki białego cukru
- ¼ szklanki roztopionej margaryny
- ¾ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
Do wykończenia
- ¼ szklanki roztopionej margaryny
- ½ szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wskazówki dotyczące przygotowania muffinów pączkowych
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (375 stopni F). Nasmaruj tłuszczem 24 foremki na mini muffinki.
- W dużej misce wymieszaj cukier, roztopioną margarynę i gałkę muszkatołową na muffiny. Wlać mleko, następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką, aż składniki się połączą. Napełnij przygotowane mini-muffinowe foremki mniej więcej do połowy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż wierzch będzie lekko złoty, od 15 do 20 minut.
- W czasie pieczenia muffinek przygotuj składniki wykończeniowe. Do miski włóż roztopioną margarynę. W osobnej misce wymieszaj cukier i cynamon.
- Wyjmij muffinki z piekarnika i wyjmij z foremek. Zanurz wierzch każdej muffinki w margarynie i obtocz w mieszance cukru i cynamonu, aby ją pokryć.
- Przed podaniem ostudź przez 10 minut.
Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania babeczek pączkowych
- Liczba porcji na przepis: 24
- Kalorie: 88
- % Dzienna wartość *
- białko: 0,8g 2%
- węglowodany: 12,8g 4%
- błonnik pokarmowy: 0,2 g 1%
- cukry: 8,6g
- tłuszcz: 3,9 g 6%
- tłuszcze nasycone: 0,7 g 4%
- cholesterol: 0,4 mg
- witamina a iu: 175,9IU 4%
- odpowiedniki niacyny: 0,5mg 4%
- kwas foliowy: 9,9 mcg 3%
- wapń: 20,6 mg 2%
- żelazo: 0,3 mg 2%
- magnez: 2,1 mg 1%
- potas: 16,1 mg 1%
- sód: 66,3 mg 3%
- kalorie z tłuszczu: 35,3