Te pączki mają krwistopomarańczową polewę, która sprawia, że jest to coś więcej niż tylko śniadanie — to deser!
Wydajność: wychodzi 12 pączków
Składniki
1 ½ szklanki mąki ½ szklanki ciemnego kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 2 jajka 2 łyżeczki wanilii 3 łyżki roztopionego i lekko przestudzonego oleju kokosowego Glazura: 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego 3 szklanki cukru pudru ½ szklanki soku z czerwonych pomarańczy Śmietanka gęsta
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 100°C. Lekko spryskaj formę do pieczenia pączków nieprzywierającym sprayem do gotowania.
- Wymieszaj suche składniki pączka w średniej wielkości misce.
- Połącz jajka, wanilię i maślankę w małej misce lub dużej miarce.
- Dodaj mokrą mieszaninę do suchej mieszanki.
- Do ciasta dodać roztopiony olej i dobrze wymieszać.
- Wylej ciasto do formy na pączki. Piec przez 10 minut.
- Podczas przygotowywania glazury ostudź pączki na metalowej kratce.
- Wszystkie składniki glazury wymieszaj w dużej misce, aż uzyskają gładką i kremową konsystencję.
- Dodaj gęstą śmietanę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Ostudzone pączki zanurzaj w glazurze i ustawiaj pączki na kratce do studzenia, aby lukier stwardniał.