Nic dziwnego, że ten przepis jest ulubionym daniem całej rodziny! Duńscy kucharze do obracania pączków używają długich drutów, ale można też użyć widelca.
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Czas całkowity: 55 minut
Składniki
- 8 jaj
- 1 kwarta maślanki
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru białego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżki mielonego kardamonu
- 2 szklanki roztopionego tłuszczu warzywnego
Proces gotowania
- Rozgrzej elektryczną patelnię aebleskiver zgodnie ze wskazówkami producenta.
- W misce ubić jajka, maślankę i masło na gładką masę. Stopniowo wymieszaj mąkę, sól, cukier, sodę oczyszczoną i kardamon z masą jajeczną, aż masa będzie równomiernie wymieszana i gładka.
- Włóż 1 łyżkę stołową tłuszczu do każdej filiżanki nagrzanej patelni aebleskiver i poczekaj, aż olej się rozgrzeje. Wlać ciasto do każdej filiżanki do 3/4 wysokości.
- Pozwól, aby ciasto gotowało się na dnie kubka przez 3 do 4 minut, aż uzyska złoty kolor, a następnie użyj długiego szpikulca lub igły do robienia na drutach, aby podnieść jedną krawędź i obrócić ją o 1/4 obrotu.
- Niegotowane ciasto rozleje się do kubka i ugotuje. Kontynuuj podnoszenie i obracanie krawędzi, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane i uformuje się w złotobrązową kulkę. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 48
- Kalorie 145
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 11g 14%
- Tłuszcze Nasycone 3g 16%
- Cholesterol 34mg 11%
- Sód 115mg 5%
- Węglowodany ogółem 10g 3%
- Błonnik 0g 1%
- Cukry ogółem 2g
- Białko 3g
- Witamina C 0mg 1%
- Wapń 31mg 2%
- Żelazo 1mg 4%
- Potas 56mg 1%