Dansk Aebleskiver – duńskie pączki – Przepis

Pączki

Nic dziwnego, że ten przepis jest ulubionym daniem całej rodziny! Duńscy kucharze do obracania pączków używają długich drutów, ale można też użyć widelca.

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Czas całkowity: 55 minut

Składniki

  • 8 jaj
  • 1 kwarta maślanki
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki mielonego kardamonu
  • 2 szklanki roztopionego tłuszczu warzywnego

Proces gotowania

  1. Rozgrzej elektryczną patelnię aebleskiver zgodnie ze wskazówkami producenta.
  2. W misce ubić jajka, maślankę i masło na gładką masę. Stopniowo wymieszaj mąkę, sól, cukier, sodę oczyszczoną i kardamon z masą jajeczną, aż masa będzie równomiernie wymieszana i gładka.
  3. Włóż 1 łyżkę stołową tłuszczu do każdej filiżanki nagrzanej patelni aebleskiver i poczekaj, aż olej się rozgrzeje. Wlać ciasto do każdej filiżanki do 3/4 wysokości.
  4. Pozwól, aby ciasto gotowało się na dnie kubka przez 3 do 4 minut, aż uzyska złoty kolor, a następnie użyj długiego szpikulca lub igły do ​​robienia na drutach, aby podnieść jedną krawędź i obrócić ją o 1/4 obrotu.
  5. Niegotowane ciasto rozleje się do kubka i ugotuje. Kontynuuj podnoszenie i obracanie krawędzi, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane i uformuje się w złotobrązową kulkę. Odsączyć na ręcznikach papierowych.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 48
  • Kalorie 145
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 11g 14%
  • Tłuszcze Nasycone 3g 16%
  • Cholesterol 34mg 11%
  • Sód 115mg 5%
  • Węglowodany ogółem 10g 3%
  • Błonnik 0g 1%
  • Cukry ogółem 2g
  • Białko 3g
  • Witamina C 0mg 1%
  • Wapń 31mg 2%
  • Żelazo 1mg 4%
  • Potas 56mg 1%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl