Te tradycyjne pączki znane są w Danii jako „dansk aebleskiver”. Do ich gotowania potrzebna jest elektryczna patelnia aebleskiver. Spróbuj zanurzyć gotowy pączek w dżemie lub cukrze.
Wydajność: na 48 porcji.
Składniki
- 8 jaj
- 1 kwarta maślanki
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru białego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżki mielonego kardamonu
- 2 szklanki roztopionego tłuszczu roślinnego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej elektryczną patelnię aebleskiver zgodnie z instrukcją.
- W misie miksującej ubijaj maślankę, jajka i masło, aż mieszanina będzie gładka.
- Dodać mąkę, sól, cukier, kardamon i sodę oczyszczoną. Mieszaj, aż masa będzie równomiernie wymieszana i gładka.
- Włóż 1 łyżkę tłuszczu do każdej filiżanki patelni aebleskiver i poczekaj, aż olej się rozgrzeje.
- Wlać ciasto do każdej filiżanki tak, aby każda filiżanka była pełna w ¾.
- Gotuj ciasto przez 3 lub 4 minuty lub do momentu, aż stanie się złotobrązowe.
- Długim szpikulcem podnieś brzeg pączka i lekko go obróć, tak aby surowe ciasto rozlało się do kubka.
- Kontynuuj podnoszenie i obracanie krawędzi każdego pączka, aż będzie całkowicie ugotowany.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.