Duńskie pączki – Przepis

Pączki

Te tradycyjne pączki znane są w Danii jako „dansk aebleskiver”. Do ich gotowania potrzebna jest elektryczna patelnia aebleskiver. Spróbuj zanurzyć gotowy pączek w dżemie lub cukrze.

Wydajność: na 48 porcji.

Składniki

  • 8 jaj
  • 1 kwarta maślanki
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki mielonego kardamonu
  • 2 szklanki roztopionego tłuszczu roślinnego

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej elektryczną patelnię aebleskiver zgodnie z instrukcją.
  • W misie miksującej ubijaj maślankę, jajka i masło, aż mieszanina będzie gładka.
  • Dodać mąkę, sól, cukier, kardamon i sodę oczyszczoną. Mieszaj, aż masa będzie równomiernie wymieszana i gładka.
  • Włóż 1 łyżkę tłuszczu do każdej filiżanki patelni aebleskiver i poczekaj, aż olej się rozgrzeje.
  • Wlać ciasto do każdej filiżanki tak, aby każda filiżanka była pełna w ¾.
  • Gotuj ciasto przez 3 lub 4 minuty lub do momentu, aż stanie się złotobrązowe.
  • Długim szpikulcem podnieś brzeg pączka i lekko go obróć, tak aby surowe ciasto rozlało się do kubka.
  • Kontynuuj podnoszenie i obracanie krawędzi każdego pączka, aż będzie całkowicie ugotowany.
  • Pozostaw pączki do ostygnięcia na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl