Chrupiące i kremowe pączki – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Chrupiące i kremowe pączki.

Wypróbowałam wiele wersji domowych glazurowanych pączków i w końcu wyszedł taki sam przepis, jak te z mojego ulubionego sklepu z pączkami. Doskonały!

Podsumowanie przepisu na chrupiące i kremowe pączki

  • czas przygotowania: 10 minut
  • gotować: 30 minut
  • dodatkowo: 2 godz
  • łącznie: 2 godziny 40 minut
  • Porcje: 18

Składniki do robienia chrupiących i kremowych pączków

  • 2 (0,25 uncji) otoczki aktywnych suchych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody (105 do 115 stopni)
  • 1 ½ szklanki letniego mleka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki tłuszczu
  • 5 szklanek mąki uniwersalnej
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia
  • ⅓ szklanki masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • 4 łyżki gorącej wody lub według potrzeby

Wskazówki dotyczące robienia chrupiących i kremowych pączków

  1. Posyp drożdże ciepłą wodą i odstaw na 5 minut lub do momentu, aż zaczną się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mieszaninę drożdży, mleko, cukier, sól, jajka, tłuszcz i 2 szklanki mąki. Mieszaj przez kilka minut na małych obrotach lub mieszając drewnianą łyżką.
  3. Dodawaj pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, aż ciasto przestanie przyklejać się do miski. Ugniataj przez około 5 minut lub do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto jest gotowe, jeśli je dotkniesz, a wgłębienie pozostanie.
  5. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj na grubość 1/2 cala. Wykrawać oprószoną mąką foremką do pączków. Pozwól pączkom odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż podwoją się. Przykryj luźno ściereczką.
  6. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj cukier cukierniczy i wanilię, aż masa będzie gładka.
  7. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce gorącej wody, aż lukier będzie rzadki, ale nie wodnisty. Odłożyć na bok.
  8. Rozgrzej olej we frytownicy lub dużej, ciężkiej patelni do temperatury 350 stopni F (175 stopni C). Wrzucaj pączki na gorący olej za pomocą szerokiej szpatułki.
  9. Odwracaj pączki, gdy wypłyną na powierzchnię. Smażyć pączki z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć z gorącego oleju, osączyć na metalowej kratce.
  10. Jeszcze gorące pączki zanurzaj w glazurze i odkładaj na drucianą kratkę, aby osączyć ich nadmiar. Trzymaj blachę z ciasteczkami lub tacę pod stojakami, aby ułatwić czyszczenie.

Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania chrupiących i kremowych pączków

  • Liczba porcji na przepis: 18
  • Kalorie: 330,5
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 5,3g 11%
  • węglowodany: 47,3g 15%
  • błonnik pokarmowy: 1,1 g 4%
  • cukry: 20,3g
  • tłuszcz: 13,4 g 21%
  • tłuszcze nasycone: 4,2 g 21%
  • cholesterol: 31,3 mg 10%
  • witamina a iu: 170,5IU 3%
  • odpowiedniki niacyny: 3,5mg 27%
  • kwas foliowy: 85,5 mcg 21%
  • wapń: 34mg 3%
  • żelazo: 1,9 mg 10%
  • magnez: 11,5 mg 4%
  • potas: 92,7 mg 3%
  • sód: 171mg 7%
  • tiamina: 0,3 mg 30%
  • kalorie z tłuszczu: 120,9
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl