Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Chrupiące i kremowe pączki.
Próbowałem wielu wersji domowych glazurowanych pączków i w końcu ten przepis wyszedł taki sam, jak te z mojego ulubionego sklepu z pączkami. Doskonały!
Podsumowanie przepisu na chrupiące i kremowe pączki
- czas przygotowania: 10 minut
- gotować: 30 minut
- dodatkowo: 2 godz
- łącznie: 2 godziny 40 minut
- Porcje: 18
Składniki do robienia chrupiących i kremowych pączków
- 2 (0,25 uncji) otoczki aktywnych suchych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody (105 do 115 stopni)
- 1 ½ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- ⅓ szklanki tłuszczu
- 5 szklanek mąki uniwersalnej
- 1 litr oleju roślinnego do smażenia
- ⅓ szklanki masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki wanilii
- 4 łyżki gorącej wody lub według potrzeby
Wskazówki dotyczące robienia chrupiących i kremowych pączków
- Posyp drożdże ciepłą wodą i odstaw na 5 minut lub do momentu, aż zaczną się pienić.
- W dużej misce wymieszaj mieszaninę drożdży, mleko, cukier, sól, jajka, tłuszcz i 2 szklanki mąki. Mieszaj przez kilka minut na małych obrotach lub mieszając drewnianą łyżką.
- Dodawaj pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, aż ciasto przestanie przyklejać się do miski. Ugniataj przez około 5 minut lub do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto jest gotowe, jeśli je dotkniesz, a wgłębienie pozostanie.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj na grubość 1/2 cala. Wykrawać oprószoną mąką foremką do pączków. Pozwól pączkom odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż podwoją się. Przykryj luźno ściereczką.
- Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj cukier cukierniczy i wanilię, aż masa będzie gładka.
- Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce gorącej wody, aż lukier będzie rzadki, ale nie wodnisty. Odłożyć na bok.
- Rozgrzej olej we frytownicy lub dużej, ciężkiej patelni do temperatury 350 stopni F (175 stopni C). Wrzucaj pączki na gorący olej za pomocą szerokiej szpatułki.
- Odwracaj pączki, gdy wypłyną na powierzchnię. Smażyć pączki z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć z gorącego oleju, osączyć na metalowej kratce.
- Jeszcze gorące pączki zanurzaj w glazurze i odkładaj na drucianą kratkę, aby osączyć ich nadmiar. Trzymaj blachę z ciasteczkami lub tacę pod stojakami, aby ułatwić czyszczenie.
Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania chrupiących i kremowych pączków
- Liczba porcji na przepis: 18
- Kalorie: 330,5
- % Dzienna wartość *
- białko: 5,3g 11%
- węglowodany: 47,3g 15%
- błonnik pokarmowy: 1,1 g 4%
- cukry: 20,3g
- tłuszcz: 13,4 g 21%
- tłuszcze nasycone: 4,2 g 21%
- cholesterol: 31,3 mg 10%
- witamina a iu: 170,5IU 3%
- odpowiedniki niacyny: 3,5mg 27%
- kwas foliowy: 85,5 mcg 21%
- wapń: 34mg 3%
- żelazo: 1,9 mg 10%
- magnez: 11,5 mg 4%
- potas: 92,7 mg 3%
- sód: 171mg 7%
- tiamina: 0,3 mg 30%
- kalorie z tłuszczu: 120,9