Lody Kawa i Pączki – Przepis

Pączki

Czy na myśl o filiżance gorącej kawy i delikatnych glazurowanych pączkach cieknie Ci ślina? Dlaczego nie spróbować tej wersji starego ulubionego śniadania! Bogate, kremowe lody kawowe z kawałkami glazurowanych pączków.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Dodatkowy czas: 14 godz
  • Czas całkowity: 14 godzin 20 minut

Składniki

  • 3-dniowe glazurowane pączki, pokrojone na 8 kawałków
  • 1 szklanka zimnej, mocnej, parzonej kawy
  • ½ szklanki) cukru
  • 2 szklanki gęstej śmietanki
  • 1 (14 uncji) puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Proces gotowania

  1. Kawałki pączka ułożyć w jednej warstwie na dnie płytkiego naczynia. Na pączki wlej tyle kawy, aby płyn został całkowicie wchłonięty przez pączki. Włóż naczynie do zamrażarki.
  2. W misce wymieszaj pozostałą kawę z cukrem, śmietanką, słodzonym mlekiem skondensowanym, mlekiem i wanilią; zamieszać.
  3. Wlać mieszaninę do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie ze wskazówkami producenta, aż do zakończenia cyklu wytwarzania lodów.
  4. Włóż zamrożone pączki do mieszanki; przenieś lody do plastikowego pojemnika z pokrywką o pojemności jednej lub dwóch litrów; przykryj powierzchnię plastikową folią i uszczelką. Dojrzewać w zamrażarce przez co najmniej 12 godzin.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 8
  • Kalorie 511
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 32 g 41%
  • Tłuszcze Nasycone 18g 90%
  • Cholesterol 101mg 34%
  • Sód 169mg 7%
  • Całkowita zawartość węglowodanów 52 g 19%
  • Błonnik 0g 1%
  • Cukry ogółem 40g
  • Białko 7g
  • Witamina C 2mg 9%
  • Wapń 206mg 16%
  • Żelazo 1mg 3%
  • Potas 289mg 6%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl