Czy na myśl o filiżance gorącej kawy i delikatnych glazurowanych pączkach cieknie Ci ślina? Dlaczego nie spróbować tej wersji starego ulubionego śniadania! Bogate, kremowe lody kawowe z kawałkami glazurowanych pączków.
- Czas przygotowania: 20 minut
- Dodatkowy czas: 14 godz
- Czas całkowity: 14 godzin 20 minut
Składniki
- 3-dniowe glazurowane pączki, pokrojone na 8 kawałków
- 1 szklanka zimnej, mocnej, parzonej kawy
- ½ szklanki) cukru
- 2 szklanki gęstej śmietanki
- 1 (14 uncji) puszka słodzonego skondensowanego mleka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Proces gotowania
- Kawałki pączka ułożyć w jednej warstwie na dnie płytkiego naczynia. Na pączki wlej tyle kawy, aby płyn został całkowicie wchłonięty przez pączki. Włóż naczynie do zamrażarki.
- W misce wymieszaj pozostałą kawę z cukrem, śmietanką, słodzonym mlekiem skondensowanym, mlekiem i wanilią; zamieszać.
- Wlać mieszaninę do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie ze wskazówkami producenta, aż do zakończenia cyklu wytwarzania lodów.
- Włóż zamrożone pączki do mieszanki; przenieś lody do plastikowego pojemnika z pokrywką o pojemności jednej lub dwóch litrów; przykryj powierzchnię plastikową folią i uszczelką. Dojrzewać w zamrażarce przez co najmniej 12 godzin.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 8
- Kalorie 511
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 32 g 41%
- Tłuszcze Nasycone 18g 90%
- Cholesterol 101mg 34%
- Sód 169mg 7%
- Całkowita zawartość węglowodanów 52 g 19%
- Błonnik 0g 1%
- Cukry ogółem 40g
- Białko 7g
- Witamina C 2mg 9%
- Wapń 206mg 16%
- Żelazo 1mg 3%
- Potas 289mg 6%