Pączki kokosowo-waniliowe – Przepis

Pączki

Te pieczone w piekarniku domowe pączki są lukrowane cukrem, a następnie posypywane płatkami kokosowymi.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Czas całkowity: 35 minut

Składniki

  • ¾ szklanki mąki ryżowej
  • ¼ szklanki mąki garbanzo
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¼ szklanki proszku z maranty
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki pysznego, bezmlecznego mleka kokosowego o smaku waniliowym
  • 1 szklanka organicznego surowego cukru trzcinowego
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych

Powłoka z płatków kokosowych:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody, plus dodatkowa w razie potrzeby
  • ½ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych lub więcej w razie potrzeby

Proces gotowania

  1. Nasmaruj formę na 6 pączków olejem kokosowym i rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
  2. Przesiej razem wszystkie składniki mąki: ryż, garbanzo, skrobię ziemniaczaną, marantę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gumę ksantanową i sól. Wymieszaj razem w misce i odłóż na bok.
  3. W średnim garnku dodaj mleko i olej kokosowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż olej kokosowy się rozpuści (nie dopuszczaj do wrzenia).
  4. Podczas podgrzewania delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Gdy olej kokosowy się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj cukier.
  5. Mieszaj razem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Dodajemy sos jabłkowy i ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia.
  6. Płynną mieszaninę wlej do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aby dobrze się połączyły. (Jeśli nadal tworzą się grudki, możesz użyć blendera zanurzeniowego i mieszać ciasto przez kilka minut, aż uzyskasz bardzo gładką konsystencję.)
  7. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Wlać do natłuszczonej formy do pieczenia pączków i wypełnić mniej więcej do połowy, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  8. Piec przez 15 minut w temperaturze 350 stopni F. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 15 do 30 minut. Delikatnie zeskrob boki każdego zagłębienia i odwróć patelnię, aby ją wyjąć. Możesz użyć wykałaczki, aby pomóc pączkom wyjąć je z formy.
  9. Aby obtoczyć pączki w płatkach kokosowych: Zrób glazurę, dodając cukier puder do małej miski i dodając 1 łyżkę stołową na raz z gorącą wodą.
  10. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Pączki posmaruj cienko glazurą i ułóż na talerzu posypanymi płatkami kokosowymi, tak aby pokryły całe pączki. Na 6-8 pączków.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 8
  • Kalorie 335
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 17 g 22%
  • Tłuszcze Nasycone 15g 75%
  • Sód 217mg 9%
  • Całkowita zawartość węglowodanów 44 g 16%
  • Błonnik 3g 11%
  • Cukry ogółem 20g
  • Białko 2g
  • Witamina C 1mg 3%
  • Wapń 74mg 6%
  • Żelazo 1mg 8%
  • Potas 99mg 2%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl