Te pieczone w piekarniku domowe pączki są lukrowane cukrem, a następnie posypywane płatkami kokosowymi.
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Czas całkowity: 35 minut
Składniki
- ¾ szklanki mąki ryżowej
- ¼ szklanki mąki garbanzo
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
- ¼ szklanki proszku z maranty
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki gumy ksantanowej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki pysznego, bezmlecznego mleka kokosowego o smaku waniliowym
- 1 szklanka organicznego surowego cukru trzcinowego
- ⅓ szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
Powłoka z płatków kokosowych:
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody, plus dodatkowa w razie potrzeby
- ½ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych lub więcej w razie potrzeby
Proces gotowania
- Nasmaruj formę na 6 pączków olejem kokosowym i rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
- Przesiej razem wszystkie składniki mąki: ryż, garbanzo, skrobię ziemniaczaną, marantę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gumę ksantanową i sól. Wymieszaj razem w misce i odłóż na bok.
- W średnim garnku dodaj mleko i olej kokosowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż olej kokosowy się rozpuści (nie dopuszczaj do wrzenia).
- Podczas podgrzewania delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Gdy olej kokosowy się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj cukier.
- Mieszaj razem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Dodajemy sos jabłkowy i ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia.
- Płynną mieszaninę wlej do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aby dobrze się połączyły. (Jeśli nadal tworzą się grudki, możesz użyć blendera zanurzeniowego i mieszać ciasto przez kilka minut, aż uzyskasz bardzo gładką konsystencję.)
- Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Wlać do natłuszczonej formy do pieczenia pączków i wypełnić mniej więcej do połowy, aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 350 stopni F. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 15 do 30 minut. Delikatnie zeskrob boki każdego zagłębienia i odwróć patelnię, aby ją wyjąć. Możesz użyć wykałaczki, aby pomóc pączkom wyjąć je z formy.
- Aby obtoczyć pączki w płatkach kokosowych: Zrób glazurę, dodając cukier puder do małej miski i dodając 1 łyżkę stołową na raz z gorącą wodą.
- Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Pączki posmaruj cienko glazurą i ułóż na talerzu posypanymi płatkami kokosowymi, tak aby pokryły całe pączki. Na 6-8 pączków.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 8
- Kalorie 335
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 17 g 22%
- Tłuszcze Nasycone 15g 75%
- Sód 217mg 9%
- Całkowita zawartość węglowodanów 44 g 16%
- Błonnik 3g 11%
- Cukry ogółem 20g
- Białko 2g
- Witamina C 1mg 3%
- Wapń 74mg 6%
- Żelazo 1mg 8%
- Potas 99mg 2%