Można go znaleźć wszędzie, od sklepów z pączkami po półki na stacjach benzynowych (a teraz w Twojej kuchni), pączek Cinnamon Sugar to prawdziwy klasyk.
To prawdopodobnie najłatwiejszy ze wszystkich pączków do zrobienia, ale to nie znaczy, że nie jest jednym z najlepszych w smaku. Ten klasyk nie musi być wyszukany, żeby był pyszny!
Składniki
- 11/3 szklanki mąki uniwersalnej, przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko
- 1/2 szklanki granulowanego cukru
- 3/4 szklanki pełnego mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
DO polewy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki granulowanego cukru
- 3 łyżki masła, roztopionego
Proces gotowania
- Jeśli używasz elektrycznej maszynki do robienia pączków, rozgrzej ją zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli używasz foremek na pączki, rozgrzej piekarnik do 350°F i nasmaruj foremki na pączki.
- W małej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Odłożyć na bok.
- W średniej misce wymieszaj jajko i cukier, następnie dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy, mieszając aż do dokładnego połączenia. Delikatnie wmieszać mąkę, mieszając, aż nie będzie grudek.
- Jeśli używasz foremek na mini pączki: Ostrożnie wypełnij każde wgłębienie pączka do 3/4 wysokości. Piecz przez 7–9 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w pączek będzie sucha. Wyjmij pączki z formy i przenieś na kratkę do studzenia. Jeśli używasz elektrycznego urządzenia do robienia mini pączków: Ostrożnie wypełnij każde wgłębienie pączka do 3/4
- Piec według instrukcji producenta lub do momentu, aż wykałaczka wbita w pączek będzie po wyciągnięciu czysta. Wyjmij pączki z urządzenia i przenieś na kratkę do studzenia.
- W płytkiej misce wymieszaj cynamon i cukier. Gdy pączki są jeszcze gorące, szybko zanurz je w roztopionym maśle i pokryj mieszanką cukru cynamonowego. Pączki najlepiej smakują ciepłe, ale źle się przechowują, dlatego można je podawać od razu.