Te pączki mają smak bułki cynamonowej i świetnie nadają się na śniadanie. Wykonanie zajmuje zaledwie 20 minut, więc idealnie nadaje się na nieformalne śniadanie.
Wydajność: wychodzi 6 pączków.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki białego cukru (plus 3 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki maślanki (plus 2 łyżki)
- 1 jajko, ubite
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 ½ łyżeczki oleju roślinnego lub rzepakowego
Do polewy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka mleka
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wanilii
Dla Glazury
- ¼ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki gęstej śmietanki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 100°C. Spryskaj formę z pączkami nieprzywierającym sprayem do gotowania.
- Aby przygotować polewę cynamonową, rozpuść masło w małym rondlu. Dodaj brązowy cukier, mleko, cynamon i skrobię kukurydzianą. Podgrzewaj, aż zacznie się gotować.
- Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Zamieszać.
- Do foremki na pączki równomiernie wlać polewę cynamonową.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- W małej misce wymieszaj maślankę, jajko i olej.
- Do suchych składników dodać mokre, wymieszać do całkowitego połączenia.
- Wlać ciasto do formy na pączki, na którą posypana jest cynamonową polewą.
- Piec przez 10 minut lub do momentu, aż lekko się zarumieni i upiecze.
- Wyjmij z piekarnika i pozwól pączkom ostygnąć w formie na kilka minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę. Najlepiej jest obrócić tacę, aby posypać ją cynamonem. Na tacy prawdopodobnie pozostanie jeszcze trochę posypki cynamonowej. Pozwól pączkom ostygnąć.
- Ubij śmietanę i cukier puder razem, aż będą gładkie.
- Włóż glazurę do torebki i odetnij róg torebki.
- Wylej glazurę na wierzch ostudzonych pączków.