Pączki Cynamonowe – Przepis

Pączki

Te pączki mają smak bułki cynamonowej i świetnie nadają się na śniadanie. Wykonanie zajmuje tylko 20 minut, więc idealnie nadaje się na nieformalne śniadanie.

Wydajność: wychodzi 6 pączków.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki białego cukru (plus 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki maślanki (plus 2 łyżki)
  • 1 jajko, ubite
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 ½ łyżeczki oleju roślinnego lub rzepakowego

Do polewy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka wanilii

Dla Glazury

  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietanki

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 100°C. Spryskaj formę z pączkami nieprzywierającym sprayem do gotowania.
  • Aby przygotować polewę cynamonową, rozpuść masło w małym rondlu. Dodaj brązowy cukier, mleko, cynamon i skrobię kukurydzianą. Podgrzewaj, aż zacznie się gotować.
  • Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Zamieszać.
  • Do foremki na pączki równomiernie wlać polewę cynamonową.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  • W małej misce wymieszaj maślankę, jajko i olej.
  • Do suchych składników dodać mokre, wymieszać do całkowitego połączenia.
  • Wlać ciasto do formy na pączki, na którą posypana jest cynamonową polewą.
  • Piec przez 10 minut lub do momentu, aż lekko się zarumieni i upiecze.
  • Wyjmij z piekarnika i pozwól pączkom ostygnąć w formie na kilka minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę. Najlepiej jest obrócić tacę, aby posypać ją cynamonem. Na tacy prawdopodobnie pozostanie jeszcze trochę posypki cynamonowej. Pozwól pączkom ostygnąć.
  • Ubij śmietanę i cukier puder razem, aż będą gładkie.
  • Włóż glazurę do torebki i odetnij róg torebki.
  • Wylej glazurę na wierzch ostudzonych pączków.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl