Pączki cynamonowe i cukrowe – Przepis

Pączki

Pączki cynamonowe i cukrowe

Te pączki są wyjątkowo lekkie i puszyste. Nie ma tutaj wypieku na bazie ciasta, ale przygotowanie ciasta na bazie drożdży zajmuje trochę więcej czasu, ponieważ potrzebuje czasu na wyrośnięcie.

Wydajność: Na 10 do 14 pączków.

Składniki

  • 1 jajko ¼ szklanki granulowanego cukru
  • 1 szklanka podgrzanego mleka (115°F)
  • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 ½ do 3 ½ szklanki niebielonej mąki, podzielone (plus więcej do ugniatania)
  • 1 kostka masła, pokrojona w kostkę

Do polewy

  • 1 kostka masła, roztopiona
  • 1 szklanka granulowanego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Używając miksera z przystawką do łopatek, ubijaj jajko z cukrem na średniej prędkości przez około 1 minutę.
  • Dodać drożdże, sól, mleko i wanilię. Zmniejsz obroty miksera do minimum.
  • Dodaj 2 szklanki mąki.
  • Zamocuj hak do wyrabiania ciasta i zwiększ prędkość do średniej.
  • Dodawaj kawałek po kawałku masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie zmniejsz prędkość do niskiej.
  • Dodajemy resztę mąki i mieszamy, aż ciasto będzie przylegało do haka. Powinno być miękkie i wilgotne, ale nie lepkie.
  • Ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię i ugniatać, aż będzie gładkie.
  • Posmaruj misę miksującą sprayem kuchennym i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to około godziny.
  • Zagnieść ciasto i rozwałkować je na grubość około ½ cala.
  • Za pomocą foremek do ciastek pokrój ciasto na krążki z jednocalowymi otworami.
  • Rozgrzej piekarnik do 400°F.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pączki na blasze w odległości około 1 cala od siebie.
  • Przykryj folią spożywczą i pozostaw pączki na wierzchu piekarnika na około 25 minut lub do momentu, aż podwoją swoją objętość.
  • Piec pączki przez 5 do 8 minut. Powinny mieć jasnozłoty kolor.
  • W małej misce wymieszaj cynamon i cukier.
  • Pączki zanurzaj w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukru i cynamonu. Natychmiast podawaj.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl