Pączki z ciasta czekoladowo-miętowego – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki z ciasta czekoladowo-miętowego.

Pyszny pączek z ciasta czekoladowego, zapiekany w piekarniku, pokryty polewą czekoladowo-miętową i udekorowany kruszonymi cukierkami miętowymi. Te pączki mają idealną równowagę czekolady i mięty. Mam nadzieję, że Ci się spodobają, wiem, że mojej rodzinie tak.

Podsumowanie przepisu na pączki z ciasta czekoladowo-miętowego

  • czas przygotowania: 30 minut
  • gotować: 10 minut
  • dodatkowo: 20 minut
  • łącznie: 1 godz
  • Porcje: 16

Pączki

  • spray do gotowania
  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka cukru białego
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Glazura i polewa

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¼ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki niesolonego masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z mięty pieprzowej
  • 2 łyżki pokruszonych cukierków miętowych lub więcej do smaku

Wskazówki dotyczące pączków z ciastem czekoladowo-miętowym

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Spryskaj 16 wgłębień formy na pączki na 20 filiżanek sprayem do gotowania.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól do pączków. W małej misce wymieszaj mleko, jajka, olej i wanilię. Wlać mieszaninę mleka do mieszanki mąki i wymieszać do połączenia.
  3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do przygotowanej formy na pączki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta, od 8 do 10 minut. Studzimy w formie przez 10 minut, następnie przekładamy pączki na metalową kratkę, aby ostygły
  5. W średniej misce wymieszaj cukier puder i kakao. W osobnej misce wymieszaj mleko, roztopione masło i ekstrakt mięty pieprzowej. Wlać mieszaninę mleka do mieszanki cukru i ubijać, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  6. Zanurz wierzch każdego pączka w glazurze i ponownie odłóż na metalową kratkę. Mokrą glazurę posypujemy pokruszonymi cukierkami miętowymi. Odczekaj, aż glazura stwardnieje, od 10 do 15 minut.

Informacje o wartościach odżywczych w Pączki Czekoladowo-Miętowe

  • Liczba porcji na przepis: 16
  • Kalorie: 214,9
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 3,8g 8%
  • węglowodany: 37,8g 12%
  • błonnik pokarmowy: 1,8 g 7%
  • cukry: 22,8g
  • tłuszcz: 6,3 g 10%
  • tłuszcze nasycone: 2,9 g 14%
  • cholesterol: 32,4mg 11%
  • witamina a iu: 155,1IU 3%
  • odpowiedniki niacyny: 1,9mg 14%
  • kwas foliowy: 33,9 mcg 9%
  • wapń: 34,2 mg 3%
  • żelazo: 1,4 mg 8%
  • magnez: 26,5mg 10%
  • potas: 116,8mg 3%
  • sód: 134,2 mg 5%
  • tiamina: 0,1 mg 14%
  • kalorie z tłuszczu: 56,7
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl