Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki z ciasta czekoladowo-miętowego.
Pyszny pączek z ciasta czekoladowego, zapiekany w piekarniku, pokryty polewą czekoladowo-miętową i udekorowany kruszonymi cukierkami miętowymi. Te pączki mają idealną równowagę czekolady i mięty. Mam nadzieję, że Ci się spodobają, wiem, że mojej rodzinie tak.
Podsumowanie przepisu na pączki z ciasta czekoladowo-miętowego
- czas przygotowania: 30 minut
- gotować: 10 minut
- dodatkowo: 20 minut
- łącznie: 1 godz
- Porcje: 16
Pączki
- spray do gotowania
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka cukru białego
- ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Glazura i polewa
- 1 szklanka cukru pudru
- ¼ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki niesolonego masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z mięty pieprzowej
- 2 łyżki pokruszonych cukierków miętowych lub więcej do smaku
Wskazówki dotyczące pączków z ciastem czekoladowo-miętowym
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Spryskaj 16 wgłębień formy na pączki na 20 filiżanek sprayem do gotowania.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól do pączków. W małej misce wymieszaj mleko, jajka, olej i wanilię. Wlać mieszaninę mleka do mieszanki mąki i wymieszać do połączenia.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do przygotowanej formy na pączki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta, od 8 do 10 minut. Studzimy w formie przez 10 minut, następnie przekładamy pączki na metalową kratkę, aby ostygły
- W średniej misce wymieszaj cukier puder i kakao. W osobnej misce wymieszaj mleko, roztopione masło i ekstrakt mięty pieprzowej. Wlać mieszaninę mleka do mieszanki cukru i ubijać, aż masa będzie gładka i lśniąca.
- Zanurz wierzch każdego pączka w glazurze i ponownie odłóż na metalową kratkę. Mokrą glazurę posypujemy pokruszonymi cukierkami miętowymi. Odczekaj, aż glazura stwardnieje, od 10 do 15 minut.
Informacje o wartościach odżywczych w Pączki Czekoladowo-Miętowe
- Liczba porcji na przepis: 16
- Kalorie: 214,9
- % Dzienna wartość *
- białko: 3,8g 8%
- węglowodany: 37,8g 12%
- błonnik pokarmowy: 1,8 g 7%
- cukry: 22,8g
- tłuszcz: 6,3 g 10%
- tłuszcze nasycone: 2,9 g 14%
- cholesterol: 32,4mg 11%
- witamina a iu: 155,1IU 3%
- odpowiedniki niacyny: 1,9mg 14%
- kwas foliowy: 33,9 mcg 9%
- wapń: 34,2 mg 3%
- żelazo: 1,4 mg 8%
- magnez: 26,5mg 10%
- potas: 116,8mg 3%
- sód: 134,2 mg 5%
- tiamina: 0,1 mg 14%
- kalorie z tłuszczu: 56,7