Te pączki są niezwykle treściwe, bo są czekoladą na czekoladzie. Kiedy je lubisz, najlepiej mieć w pobliżu szklankę mleka!
Wydajność: Na 15 do 20 pączków.
Składniki
- 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki granulowanego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 5 łyżek niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Olej do smażenia
Dla Glazury
- 4 łyżki niesolonego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka jasnego syropu kukurydzianego
- ¼ szklanki mleka
- 3 uncje posiekanej ciemnej czekolady
- 1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Zrób wgłębienie na środku mieszanki.
- W osobnej misce połącz mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło. Dobrze ubij.
- Wlać mokrą mieszaninę na środek suchych składników. Mieszamy dużą łyżką. Mieszaj aż do połączenia. Ciasto będzie lepkie.
- Przykryj go folią spożywczą i włóż miskę do lodówki na godzinę.
- Wyjmij ciasto i połóż je na dobrze posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj ciasto na grubość około ½ cala.
- Za pomocą foremki do pączków lub ciastek wycinaj z ciasta kółka. Spróbuj użyć zakrętki do butelki do małych kółek, jeśli nie masz foremki do pączków.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Powinien mieć głębokość 2 lub 3 cali. Rozgrzej olej do 360°F.
- Smaż pączki w partiach po 2 lub 3 przez około 2 minuty z każdej strony. Każda strona powinna być dmuchana i złotobrązowa.
- Pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych.
- Podgrzej mały rondelek na średnim ogniu. Dodaj masło, wanilię, mleko i syrop kukurydziany. Mieszaj do połączenia.
- Gdy masło się rozpuści, zmniejsz ogień do małego. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać do połączenia.
- Gdy masa będzie gładka, zdejmij rondelek z ognia. Dodajemy cukier puder i cały czas mieszamy, aż nie będzie grudek.
- Każdy pączek zanurzamy w polewie i posypujemy posypką. Przed podaniem odstaw na około 30 minut.