Te dziurki po pączkach są przeszklone i posypane, aby stworzyć idealny poczęstunek. Smakują bardziej jak ciasto niż pączki, ale mają cudowną polewę na pączki.
Po zanurzeniu w glazurze obtocz pączki w posypce, aby dziurki po pączkach były nieco bardziej kolorowe.
Wydajność: Robi 3 tuziny dziurek po pączkach.
Składniki
- 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka granulowanego cukru
- ¾ szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki niesolonego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Olej roślinny do smażenia
Dla Glazury
- 2 ½ szklanki cukru pudru
- 4 do 5 łyżek mleka
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę, kakao w proszku i sól.
- W mniejszej misce wymieszaj jajka, maślankę, cukier, masło i wanilię.
- Do mąki dodać mokre składniki i wymieszać dużą łyżką.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub papierem woskowanym. Z ciasta uformuj kulki nieco mniejsze od rozmiaru piłki golfowej.
- Dodaj olej roślinny do dużego garnka i podgrzej go na średnim ogniu.
- Gdy osiągnie 150°F, smaż dziury po pączkach partiami przez 2 lub 3 minuty każda.
- Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych do odsączenia.
- W misce wymieszaj składniki glazury. Jeśli lukier jest zbyt płynny, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.
- Zanurzaj pączki w glazurze i ustawiaj je na drucianej kratce, aby odsączyć nadmiar glazury.
- Pozostaw pączki na 10 do 15 minut, aby lukier stwardniał.