Otwory na pączki z ciasta czekoladowego – Przepis

Pączki

Te dziurki po pączkach są przeszklone i posypane, aby stworzyć idealny poczęstunek. Smakują bardziej jak ciasto niż pączki, ale mają cudowną polewę na pączki.

Po zanurzeniu w glazurze obtocz pączki w posypce, aby dziurki po pączkach były nieco bardziej kolorowe.

Wydajność: Robi 3 tuziny dziurek po pączkach.

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka granulowanego cukru
  • ¾ szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki niesolonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Olej roślinny do smażenia

Dla Glazury

  • 2 ½ szklanki cukru pudru
  • 4 do 5 łyżek mleka
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  • Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę, kakao w proszku i sól.
  • W mniejszej misce wymieszaj jajka, maślankę, cukier, masło i wanilię.
  • Do mąki dodać mokre składniki i wymieszać dużą łyżką.
  • Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub papierem woskowanym. Z ciasta uformuj kulki nieco mniejsze od rozmiaru piłki golfowej.
  • Dodaj olej roślinny do dużego garnka i podgrzej go na średnim ogniu.
  • Gdy osiągnie 150°F, smaż dziury po pączkach partiami przez 2 lub 3 minuty każda.
  • Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych do odsączenia.
  • W misce wymieszaj składniki glazury. Jeśli lukier jest zbyt płynny, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.
  • Zanurzaj pączki w glazurze i ustawiaj je na drucianej kratce, aby odsączyć nadmiar glazury.
  • Pozostaw pączki na 10 do 15 minut, aby lukier stwardniał.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl