Czekoladowe Pączki Bananowe
Banan użyty w tym przepisie dodaje wiele dodatkowego smaku temu czekoladowemu przepisowi. Zawiera również mleko kokosowe, dzięki czemu przepis jest bogaty i kremowy. W razie potrzeby posyp orzechami włoskimi, posypką lub startą czekoladą.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- 2/3 szklanki So Delicious Free Dairy Original Milk Coconut
- 2 łyżeczki octu
- 1 szklanka rozgniecionych, w pełni dojrzałych bananów
- 1 ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¾ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki drobno zmielonego organicznego, odparowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 150°F. Przesuń stojak na środek piekarnika. Lekko spryskaj dwie formy do pączków.
- W misce połącz mleko kokosowe i ocet. Odłożyć na bok.
- W osobnej misce wymieszaj banany i wanilię.
- W dużej misce przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, sól morską, proszek do pieczenia, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon.
- Wlać mieszaninę mleka kokosowego do mieszanki bananów. Połącz dokładnie.
- Dodać olej kokosowy i dalej miksować.
- Do suchych składników dodać mokre. Mieszaj tylko do połączenia.
- Ciasto wlać równomiernie do foremek na pączki.
- Piec 26 minut.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia na blaszce przez 5 minut, a następnie połóż je na metalowej kratce.
- W małej misce wymieszaj cukier cukierniczy i kakao. Dodaj mleko i wanilię. Glazura powinna być gęsta, ale na tyle rzadka, aby można było ją skropić.
- Powstałą glazurą polej ostudzone pączki.