Lekko doprawione cynamonem i gałką muszkatołową. Czas przygotowania jest krótki i wart wysiłku.
- Czas przygotowania: 2 godziny
- Czas gotowania: 15 minut
- Czas całkowity: 2 godziny 15 minut
- Wydajność: 16 pączków i dziur
Składniki
- 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
- ½ szklanki białego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko, ubite
- ¼ szklanki masła, roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 litry oleju do głębokiego smażenia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ szklanki białego cukru
Proces gotowania
- W dużej misce wymieszaj mąkę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia, sól, 1 łyżeczkę cynamonu i gałkę muszkatołową. Zrób wgłębienie na środku i wlej mleko, jajko, masło i wanilię. Mieszaj, aż dobrze się wymiesza. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę.
- Rozgrzej olej na głębokiej, ciężkiej patelni lub frytkownicy do 370 stopni F (185 stopni C). Na posypanej mąką desce rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 1/2 cala.
- Do wycinania pączków użyj okrągłej foremki o średnicy 3 cali. Użyj mniejszego noża, aby wyciąć otwory od środka. Jeśli nie masz małego noża, użyj otworu butelki.
- Smażyć pączki na gorącym oleju na złoty kolor, raz przewracając. Wyjąć z oleju i odsączyć na papierowych talerzach.
- Połącz pozostałe 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 szklanki cukru w dużej zamykanej torebce. Do torebki wrzucaj po kilka ciepłych pączków, zakręcaj i potrząśnij, żeby się nimi pokryły.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 16
- Kalorie 257
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 15g 19%
- Tłuszcze Nasycone 4g 18%
- Cholesterol 21mg 7%
- Sód 167mg 7%
- Węglowodany ogółem 29g 10%
- Błonnik 1g 3%
- Cukry ogółem 13g
- Białko 3g
- Wapń 61mg 5%
- Żelazo 1mg 6%
- Potas 51mg 1%