Ciasto Pączki – Przepis

Pączki

Lekko doprawione cynamonem i gałką muszkatołową. Czas przygotowania jest krótki i wart wysiłku.

  • Czas przygotowania: 2 godziny
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Czas całkowity: 2 godziny 15 minut
  • Wydajność: 16 pączków i dziur

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko, ubite
  • ¼ szklanki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 litry oleju do głębokiego smażenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ szklanki białego cukru

Proces gotowania

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia, sól, 1 łyżeczkę cynamonu i gałkę muszkatołową. Zrób wgłębienie na środku i wlej mleko, jajko, masło i wanilię. Mieszaj, aż dobrze się wymiesza. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę.
  2. Rozgrzej olej na głębokiej, ciężkiej patelni lub frytkownicy do 370 stopni F (185 stopni C). Na posypanej mąką desce rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 1/2 cala.
  3. Do wycinania pączków użyj okrągłej foremki o średnicy 3 cali. Użyj mniejszego noża, aby wyciąć otwory od środka. Jeśli nie masz małego noża, użyj otworu butelki.
  4. Smażyć pączki na gorącym oleju na złoty kolor, raz przewracając. Wyjąć z oleju i odsączyć na papierowych talerzach.
  5. Połącz pozostałe 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 szklanki cukru w ​​dużej zamykanej torebce. Do torebki wrzucaj po kilka ciepłych pączków, zakręcaj i potrząśnij, żeby się nimi pokryły.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 16
  • Kalorie 257
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 15g 19%
  • Tłuszcze Nasycone 4g 18%
  • Cholesterol 21mg 7%
  • Sód 167mg 7%
  • Węglowodany ogółem 29g 10%
  • Błonnik 1g 3%
  • Cukry ogółem 13g
  • Białko 3g
  • Wapń 61mg 5%
  • Żelazo 1mg 6%
  • Potas 51mg 1%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl