Bugnes to ciasto przypominające pączek, które pochodzi z Lyonu i jest niezbędne podczas Mardi Gras. Robienie bułeczek to tradycja, której nigdy nie zapomnę.
Kocham je od dziecka. Bugnes mojej mamy (a teraz i moje) mają odrobinę cytryny dla wyjątkowego smaku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Dodatkowy czas: 2 godziny 15 minut
- Czas całkowity: 2 godziny 55 minut
Składniki
- ¼ szklanki wody
- 2 (0,25 uncji) opakowania aktywnych suchych drożdży
- 8 szklanek mąki uniwersalnej
- 8 dużych jaj
- ¾ szklanki roztopionego masła
- ½ szklanki białego cukru
- 2 łyżki cukru białego
- 2 cytryny, starte
- 6 szklanek oleju roślinnego do smażenia
Proces gotowania
- W małej misce wymieszaj wodę i drożdże. Odstawić do momentu powstania piany, około 15 minut.
- W dużej misce połącz mąkę, jajka, masło, 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Wlać mieszaninę drożdży. Zagniataj ręcznie, aż ciasto się połączy.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 2 godzin.
- Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą małej foremki do ciasta wycinaj pączki w kształcie rombów. Odetnij nadmiar mąki.
- Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub woku na średnim ogniu. Smażyć pączki partiami na gorącym oleju na złoty kolor, około 1 minuty na stronę. Odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 24
- Kalorie 297
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 13 g 17%
- Tłuszcze Nasycone 5g 25%
- Cholesterol 77mg 26%
- Sód 65mg 3%
- Węglowodany ogółem 37g 14%
- Błonnik 1g 5%
- Cukry ogółem 6g
- Białko 7g
- Witamina C 0mg 2%
- Wapń 18mg 1%
- Żelazo 2mg 13%
- Potas 81mg 2%