Bugnes Moelleuses – francuskie pączki – Przepis

Pączki

Bugnes to ciasto przypominające pączek, które pochodzi z Lyonu i jest niezbędne podczas Mardi Gras. Robienie bułeczek to tradycja, której nigdy nie zapomnę.

Kocham je od dziecka. Bugnes mojej mamy (a teraz i moje) mają odrobinę cytryny dla wyjątkowego smaku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Dodatkowy czas: 2 godziny 15 minut
  • Czas całkowity: 2 godziny 55 minut

Składniki

  • ¼ szklanki wody
  • 2 (0,25 uncji) opakowania aktywnych suchych drożdży
  • 8 szklanek mąki uniwersalnej
  • 8 dużych jaj
  • ¾ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki białego cukru
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 cytryny, starte
  • 6 szklanek oleju roślinnego do smażenia

Proces gotowania

  1. W małej misce wymieszaj wodę i drożdże. Odstawić do momentu powstania piany, około 15 minut.
  2. W dużej misce połącz mąkę, jajka, masło, 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Wlać mieszaninę drożdży. Zagniataj ręcznie, aż ciasto się połączy.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 2 godzin.
  4. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą małej foremki do ciasta wycinaj pączki w kształcie rombów. Odetnij nadmiar mąki.
  5. Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub woku na średnim ogniu. Smażyć pączki partiami na gorącym oleju na złoty kolor, około 1 minuty na stronę. Odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 24
  • Kalorie 297
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 13 g 17%
  • Tłuszcze Nasycone 5g 25%
  • Cholesterol 77mg 26%
  • Sód 65mg 3%
  • Węglowodany ogółem 37g 14%
  • Błonnik 1g 5%
  • Cukry ogółem 6g
  • Białko 7g
  • Witamina C 0mg 2%
  • Wapń 18mg 1%
  • Żelazo 2mg 13%
  • Potas 81mg 2%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl