Te pączki mogą bardziej przypominać bogate ciasteczka niż pączki. Pokryte wspaniałą glazurą z masła orzechowego stanowią idealny deser.
Posyp je posypką czekoladową lub kawałkami czekolady, aby wyglądały równie dobrze, jak smakują.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- 8 uncji gorzkiej czekolady,
- posiekana 1 kostka niesolonego masła (temperatura pokojowa)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki ciemnobrązowego cukru
- 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli koszernej
Dla Glazury
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 4 łyżki pełnego mleka
- 1 łyżeczka prawdziwego ekstraktu waniliowego
- posiekane orzeszki ziemne lub prażony kokos do posypania (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 100°C. Przygotuj formę na pączki, spryskując ją sprayem kuchennym.
- Czekoladę i masło włóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu. Często mieszaj.
- Gdy się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj cukier. Wymieszaj i odłóż na bok.
- Suche składniki przesiej, odłóż na bok.
- Dodawaj po jednym jajku do masy czekoladowej. Mieszaj po każdym jajku.
- Do masy dodawaj po łyżce suchych składników i cały czas mieszaj, aż masa będzie gładka.
- Wlać ciasto do formy na pączki.
- Piec przez 12 do 14 minut. Wykałaczka powinna wyjść z niewielką ilością ciasta lub bez.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia na patelni przez około 10 minut. Następnie wyjmij je na drucianą kratkę.
- W średniej wielkości misce ubić cukier puder. Rozbij wszelkie grudki.
- Dodaj masło orzechowe, pełne mleko i wanilię. Mieszaj, aż lukier będzie bardzo gładki.
- Zanurzaj ostudzone pączki w glazurze i odkładaj je z powrotem na metalową kratkę, aby lukier stwardniał.
- Udekoruj wybraną polewą i podawaj.