W końcu znalazłam dobry przepis na pączki! Te lekkie i puszyste pączki robione są z ciasta drożdżowego przygotowywanego w maszynie do pieczenia chleba. Gdy pączki lekko ostygną, posyp je cukrem, czekoladą lub innymi ulubionymi składnikami.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Dodatkowy czas: 2 godziny 20 minut
- Czas całkowity: 3 godziny 30 minut
Składniki
- ½ szklanki ciepłego mleka
- ½ dużego jajka, ubite
- ¼ szklanki masła
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej
- ¼ szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
- 8 szklanek oleju roślinnego do smażenia
Proces gotowania
- Umieść mleko, jajko, masło, mąkę, cukier, sól i drożdże w maszynie do pieczenia chleba w podanej kolejności lub postępuj zgodnie z kolejnością zalecaną przez producenta, jeśli jest inna. Uruchom cykl ciasta.
- Ciasto wyjąć z maszyny po zakończeniu cyklu, czyli po około 90 minutach.
- Zagniataj ciasto kilka razy na posypanej mąką powierzchni roboczej, aby zlikwidować wszystkie bąbelki. Ciasto pokroić na 16 kawałków. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Rozciągnij każdą kulkę na dysk o grubości 1/4 cala. Za pomocą małego noża wytnij otwór na środku każdego dysku. Niech pączki wyrosną na posypanej mąką powierzchni, aż podwoją swoją objętość, od 30 do 40 minut.
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub dużym rondlu do temperatury 350 stopni F (175 stopni C).
- Pracując w partiach po 2 do 3, delikatnie włóż pączki do gorącego oleju; smaż, aż wypłyną na wierzch i staną się złotobrązowe, około 3 minut. Odwróć pączki i powtórz czynność po drugiej stronie. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 16
- Kalorie 198
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 14g 18%
- Tłuszcze Nasycone 3g 17%
- Cholesterol 14mg 5%
- Sód 172mg 7%
- Węglowodany ogółem 16 g 6%
- Błonnik 1g 2%
- Cukry ogółem 4g
- Białko 2g
- Wapń 13mg 1%
- Żelazo 1mg 4%
- Potas 36mg 1%