To nie są jak smażone w głębokim tłuszczu pączki, ale są pysznym przysmakiem na śniadanie! Ukształtuj je tak, jak lubisz – pod inną nazwą będą smakować równie słodko!
- Czas przygotowania: 18 minut
- Czas gotowania: 12 minut
- Czas całkowity: 30 minut
Składniki
- 1 szklanka cukru białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki roztopionego masła
Proces gotowania
- Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Lekko natłuść blachę do pieczenia lub formę do pieczenia pączków.
- W średniej misce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon i mąkę.
- W osobnej średniej misce wymieszaj maślankę, jajka, miód i masło i dodaj do suchych składników. Łyżką nałóż mieszaninę na przygotowaną formę w kształcie pączków.
- Piec 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż uzyska złoty kolor.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 12
- Kalorie 280
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 10 g 12%
- Tłuszcze Nasycone 6g 28%
- Cholesterol 68mg 23%
- Sód 259mg 11%
- Całkowita zawartość węglowodanów 44 g 16%
- Błonnik 1g 4%
- Cukry ogółem 19g
- Białko 6g
- Witamina C 0mg 2%
- Wapń 76mg 6%
- Żelazo 2mg 10%
- Potas 88mg 2%