Pieczone Pączki

Pączki

To nie są jak smażone w głębokim tłuszczu pączki, ale są pysznym przysmakiem na śniadanie! Ukształtuj je tak, jak lubisz – pod inną nazwą będą smakować równie słodko!

  • Czas przygotowania: 18 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Czas całkowity: 30 minut

Składniki

  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki roztopionego masła

Proces gotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Lekko natłuść blachę do pieczenia lub formę do pieczenia pączków.
  2. W średniej misce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon i mąkę.
  3. W osobnej średniej misce wymieszaj maślankę, jajka, miód i masło i dodaj do suchych składników. Łyżką nałóż mieszaninę na przygotowaną formę w kształcie pączków.
  4. Piec 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż uzyska złoty kolor.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 12
  • Kalorie 280
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 10 g 12%
  • Tłuszcze Nasycone 6g 28%
  • Cholesterol 68mg 23%
  • Sód 259mg 11%
  • Całkowita zawartość węglowodanów 44 g 16%
  • Błonnik 1g 4%
  • Cukry ogółem 19g
  • Białko 6g
  • Witamina C 0mg 2%
  • Wapń 76mg 6%
  • Żelazo 2mg 10%
  • Potas 88mg 2%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl