Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pieczone Pączki Czekoladowo-Kawowe.
Po wielu próbach i błędach w końcu udało mi się stworzyć pieczonego pączka, którego smak i konsystencja nie uległy pogorszeniu.
Mam nadzieję, że te pączki czekoladowo-kawowe staną się słodką podstawą w Twoim domu, tak jak mają w moim! Dodaj ulubioną glazurę lub cukier puder lub ciesz się bez niczego innego – są takie dobre!
Podsumowanie przepisu na pieczone pączki czekoladowo-kawowe
- czas przygotowania: 15 minut
- gotować: 10 minut
- dodatkowo: 10 minut
- łącznie: 35 minut
- Porcje: 6
Składniki na pieczone pączki czekoladowo-kawowe
- 1 łyżeczka niesolonego masła
- 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
- ¼ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki brązowego cukru pudru
- ¼ szklanki maślanki
- 2 łyżki maślanki
- ¼ filiżanki mocnej parzonej kawy
- 1 jajko
- 1 łyżka niesolonego masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki kawałków czekolady lub do smaku (opcjonalnie)
Wskazówki dotyczące pieczonych pączków czekoladowo-kawowych
- Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C). Formę do pieczenia pączków z 6 wnękami nasmaruj 1 łyżeczką masła i odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć na bok.
- W innej misce wymieszaj brązowy cukier, 1/4 szklanki i 2 łyżki maślanki, kawę, jajko, 1 łyżkę masła i ekstrakt waniliowy. Dodaj mieszaninę mleka do mieszanki mąki; ubijaj, aż się zmiksuje i będzie gładka. Wymieszaj kawałki czekolady.
- Wlać ciasto do dużej, zamykanej plastikowej torby, odciąć jeden róg i wycisnąć ciasto do przygotowanej foremki na pączki, wypełniając każdą formę do około 2/3 wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż pączki odskoczą po lekkim naciśnięciu, około 8 minut. Studzimy na patelni na metalowej kratce przez około 5 minut; obróć patelnię bezpośrednio na ruszt, aby uwolnić pączki. Pozostawić do ostygnięcia jeszcze na 5 minut.
Informacje o wartościach odżywczych w Pieczone pączki czekoladowo-kawowe
- Porcje według przepisu: 6
- Kalorie: 229,4
- % Dzienna wartość *
- białko: 4,8g 10%
- węglowodany: 41,3g 13%
- błonnik pokarmowy: 2,2 g 9%
- cukry: 22,6g
- tłuszcz: 6,3 g 10%
- tłuszcze nasycone: 3,5 g 18%
- cholesterol: 38,4mg 13%
- witamina a iu: 123,3IU 3%
- odpowiedniki niacyny: 2,4mg 19%
- witamina C: 0,2 mg
- kwas foliowy: 45,3 mcg 11%
- wapń: 93,3 mg 9%
- żelazo: 2,1 mg 11%
- magnez: 35,5mg 13%
- potas: 167,3mg 5%
- sód: 116,6 mg 5%
- tiamina: 0,2 mg 18%
- kalorie z tłuszczu: 56,8