Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pieczone Pączki Jabłkowe.
Te łatwe i pyszne pieczone pączki z jabłkami są delikatne, słodkie i nabijane kawałkami kwaśnego jabłka.
Sztuka polega na tym, aby posmarować ciasto dużą ilością cukru cynamonowego, a następnie upiec je, aby nadal były miękkie w środku i miały cudowną cukrową skórkę na zewnątrz. Ciesz się kawą i krzyżówką!
Podsumowanie przepisu na pieczone pączki z jabłkami
- czas przygotowania: 25 minut
- gotować: 10 minut
- łącznie: 35 minut
- Porcje: 24
Składniki do przygotowania pieczonych pączków z jabłkami
Rzadkie ciasto
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka cukru białego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ szklanki tłuszczu warzywnego
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka, ubite
Dodatki
- ½ szklanki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wskazówki dotyczące przygotowania pieczonych pączków z jabłkami
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Nasmaruj tłuszczem dwie foremki na mini pączki.
- Połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon w dużej misce; wymieszać widelcem do połączenia.
- Dodać tłuszcz i wymieszać widelcem, aż pokruszy się na małe grudki.
- W osobnej misce wymieszaj jabłka, mleko i jajka.
- Dodaj do mieszanki mącznej i mieszaj tylko do połączenia. Łyżką nakładaj ciasto do przygotowanych foremek na pączki.
- Piecz pączki w nagrzanym piekarniku, aż lekko się zarumienią na spodzie, około 10 minut. Wyjmij z formy i przenieś na kratkę, aby całkowicie ostygły.
- Podczas gdy pączki ostygną, włóż roztopione masło do płytkiej miski.
- W innej płytkiej misce wymieszaj 1 szklankę cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Zanurz schłodzone pączki w maśle, a następnie w mieszance cukru, aby je pokryć.
Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania pieczonych pączków z jabłkami
- Liczba porcji na przepis: 24
- Kalorie: 211,1
- % Dzienna wartość *
- białko: 2,6g 5%
- węglowodany: 30,9g 10%
- błonnik pokarmowy: 0,9 g 3%
- cukry: 18,3g
- tłuszcz: 8,9 g 14%
- tłuszcze nasycone: 3,8 g 19%
- cholesterol: 26,5 mg 9%
- witamina a iu: 164,3IU 3%
- odpowiedniki niacyny: 1,5mg 11%
- witamina c: 0,5mg 1%
- kwas foliowy: 31,6 mcg 8%
- wapń: 44,8 mg 5%
- żelazo: 0,9 mg 5%
- magnez: 6,2 mg 2%
- potas: 51,9 mg 2%
- sód: 176,6 mg 7%
- tiamina: 0,1 mg 13%
- kalorie z tłuszczu: 80,5