Te pączki są również częścią placka jabłkowego. Mają niesamowitą glazurę i są nadziewane jabłkami. To prawie sprawia, że pączek wydaje się zdrowy!
Wydajność: wychodzi 14 pączków.
Składniki
- 2 ¼ łyżeczki aktywnych suszonych drożdży (1 opakowanie)
- 2/3 szklanki pełnego mleka, podgrzanego
- 3 ¼ łyżki mąki uniwersalnej (plus 2 łyżki)
- 4 żółtka
- ½ szklanki granulowanego cukru
- ½ szklanki cydru jabłkowego
- ¼ szklanki niesolonego masła, roztopionego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli koszernej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Do Nadzienia
- ¼ szklanki niesolonego masła
- 1 laska wanilii
- 7 jabłek Granny Smith (obranych, wydrążonych i posiekanych)
- ¼ szklanki granulowanego cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka cydru jabłkowego ¼ szklanki octu jabłkowego
Dla Glazury
- ½ szklanki cukru pudru (plus 2 łyżki)
- ¼ szklanki gęstej śmietanki
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli koszernej
Sposób przygotowania
- Drożdże umieścić w misce miksującej. Wlać mleko na drożdże i pozostawić na 5 minut.
- Dodaj 2 szklanki mąki, ale nie mieszaj. Przykryj plastikową folią i odstaw w ciepłe miejsce. Pozostawić na 30 do 40 minut lub gdy powierzchnia mąki pęknie.
- W średniej misce wymieszaj żółtka i cukier. Dodaj masło, wanilię, sól, cynamon, cydr jabłkowy i 1 ¼ szklanki mąki, aż składniki się połączą.
- Dodaj mieszaninę drożdży. Użyj elektrycznej mikstury i ubijaj ciasto na niskich obrotach przez 30 sekund. Zwiększ prędkość i ubijaj przez dodatkową minutę.
- Dodać pozostałe 2 łyżki mąki i miksować kolejne 30 sekund. Zwiększ prędkość do średniej i ubijaj przez dodatkowe 30 sekund.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 i ½ godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Aby przygotować nadzienie, rozpuść masło na 12-calowej patelni na średnim ogniu.
- Zmiel nasiona wanilii, aż dotrze do miski z masłem, a następnie wrzuć laskę.
- Podgrzej masło, aż pojawią się bąbelki, następnie dodaj jabłka. Mieszaj, aby pokryły się masłem.
- Dodać cukier i cynamon i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj cydr jabłkowy i ocet. Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez około 10 do 15 minut lub do momentu, aż płyn odparuje.
- Wyjmij laskę wanilii i ostudź jabłka na blasze do pieczenia.
- Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt o grubości około 2 cali.
- Na środku ciasta rozłóż połowę jabłek. Pozostaw przestrzeń wokół krawędzi.
- Złóż ciasto na trzy części, zaginając najpierw dół do góry, a następnie górę do dołu.
- Rozwałkuj ciasto na kolejny prostokąt o grubości około 2 cali. Na cieście rozłóż pozostałe jabłka i ponownie złóż na trzy części.
- Z ciasta uformuj szorstką kulę i włóż z powrotem do miski. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na dodatkowe 30 minut (lub do podwojenia objętości).
- Rozgrzej olej w dużym holenderskim piekarniku na średnim ogniu do temperatury 375°F.
- Ponownie wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię i rozklep je na grubość 1/2 cala.
- Pokrój ciasto w szachownicę na 1-calowe kawałki za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża.
- Z kawałków uformuj okrągłe kopczyki i odstaw je na około 10 minut.
- Aby przygotować glazurę, w średniej misce ubij śmietankę, wanilię, cukier puder i sól. Ustawić średni poziom wrzenia na rondlu z gotującą się wodą na małym ogniu.
- Podgrzewaj i mieszaj od czasu do czasu, aż mieszanina się ogrzeje. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
- Smażymy partiami placki z ciasta na rozgrzanym oleju. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony lub do złotego koloru.
- Wyjmij pączki i umieść je na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym lub na stojaku do studzenia.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia na około 5 minut, a następnie posmaruj je glazurą.
- Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.