Zawsze chciałam spróbować zrobić słodko-pikantny placek nadziewany bekonem, używając pasztetu choux, znanego również jako ten, z którego robi się ptysie z kremem.
Poszedłem na pełne śniadanie i posypałem je odrobiną syropu klonowego, ale możesz założyć swój pączek i przykryć go kupą sproszkowanego cukru.
- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas gotowania: 7 minut
- Dodatkowy czas: 1 godz
- Czas całkowity: 1 godzina 32 minuty
Składniki
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ szklanki masła
- 2 łyżki cukru białego
- ¼ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 12 pasków boczku pokrojonych w poprzek na 1/2-calowe kawałki
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- ¼ szklanki syropu klonowego do podania
- ¼ łyżeczki soli
Proces gotowania
- Wlać 1 szklankę plus 2 łyżki zimnej wody do rondla ustawionego na średnim ogniu. Dodać masło, cukier, sól i gałkę muszkatołową. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz ogień do średniego i dodaj mąkę.
- Gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina połączy się w miękką kulkę ciasta, około 2 minut. Zdjąć z ognia i przenieść do miski miksującej.
- Wlać ekstrakt waniliowy. Ciasto rozdrobnić trzepaczką lub widelcem i odstawić do ostygnięcia na około 5 minut.
- Wbij jajko do miski z ciastem i ubijaj, aż jajko się połączy, a ciasto stanie się gładkie i lepkie, 4 do 5 minut.
- Ciasto będzie przyklejać się do trzepaczki; oczyścić ciasto szpatułką przed dodaniem kolejnych jajek, po 1 na raz. Wbijaj każde jajko, aż dokładnie połączy się z ciastem.
- Usuń ciasto z trzepaczki; zeskrobać ze ścianek miski. Ciasto przykryj folią spożywczą i schładzaj przez około godzinę.
- Umieść bekon na zimnej patelni. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż bekon będzie rumiany i chrupiący, a tłuszcz się wytopi, od 5 do 8 minut.
- Kawałki boczku przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć. Gdy bekon ostygnie, połóż go na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki. Zarezerwuj kilka kawałków bekonu do posypania pączków.
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub dużym rondlu do temperatury 350 stopni F (175 stopni C).
- Wyjąć ciasto z lodówki i wymieszać z kawałkami boczku.
- Ciasto nakładać łyżką (około 2 łyżek stołowych) na gorący olej. Smażymy partiami, żeby uniknąć stłoczenia. Smażyć, aż ciasto zacznie się pęcznieć i rumienić, od czasu do czasu obracając.
- Gdy pączki urosną i pękną, obracaj je, aż będą równomiernie rumiane, około 7 minut. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby lekko ociekły.
- Podawać gorące, polane syropem klonowym i posypane kawałkami bekonu.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 6
- Kalorie 542
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 41 g 53%
- Tłuszcze Nasycone 15g 76%
- Cholesterol 185mg 62%
- Sód 784mg 34%
- Węglowodany ogółem 30g 11%
- Błonnik 1g 2%
- Cukry ogółem 12g
- Białko 13g
- Wapń 38mg 3%
- Żelazo 2mg 11%
- Potas 205mg 4%