Cudowne i ciepłe, te staromodne pączki z jabłkiem są pyszne. Choć idealne na jesień, te smakołyki są świetne przez cały rok.
Nawet ciasto według przepisu robię poprzedniego wieczoru i kończę rano. Lubię też posypać je cukrem pudrem… Mniam!
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Dodatkowy czas: 10 minut
- Całkowity czas: 1 godz
Składniki
- 2 szklanki białego cukru, podzielone
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 ½ szklanki cydru jabłkowego
- 3 ¾ szklanki mąki uniwersalnej, podzielone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 żółtko, lekko ubite
- 6 szklanek oleju roślinnego do smażenia
Proces gotowania
- Wymieszaj 1 szklankę cukru i 1 łyżkę cynamonu w zamykanej plastikowej torbie.
- Zagotuj cydr jabłkowy w rondlu; gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cydr zredukuje się do 1/2 szklanki, około 20 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu i sól. Wymieszaj masło, jajka, żółtko i ostudzony cydr w osobnej misce, aż uzyskasz gładką masę; wymieszać z mieszanką mąki.
- Wymieszaj pozostałe 2 3/4 szklanki mąki z mieszaniną, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto schłodzić przez 10 minut.
- Rozgrzej olej w dużym garnku lub frytkownicy do 375 stopni F (190 stopni C).
- Obróć ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię roboczą za pomocą posypanych mąką rąk; rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala. Pokrój ciasto na pączki za pomocą foremki do pączków lub 2 okrągłych foremek do ciastek (1 duża i 1 mała). Zbierz resztki i ponownie uklep ciasto, aby wyciąć jak najwięcej pączków.
- Ostrożnie wsuwaj pączki, partiami, na gorący olej; smaż, aż pączki wypłyną na powierzchnię i zaczną brązowieć, 2 do 3 minut. Odwróć pączki i kontynuuj smażenie, aż przeciwna strona się zarumieni, około 1 1/2 minuty.
- Wyjmij pączki łyżką cedzakową i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygły, aż będzie można je łatwo wyjąć, około 1 minuty.
- Wrzuć schłodzone pączki do zarezerwowanej torebki cukru cynamonowego. Przed smażeniem kolejnej partii doprowadź olej do temperatury 190 stopni C.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 24
- Kalorie 219
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 8g 11%
- Tłuszcze Nasycone 2g 11%
- Cholesterol 29mg 10%
- Sód 160mg 7%
- Węglowodany ogółem 34g 12%
- Błonnik 1g 3%
- Cukry ogółem 19g
- Białko 3g
- Wapń 34mg 3%
- Żelazo 1mg 6%
- Potas 30mg 1%