Pączki jabłkowe – Przepis

Pączki

Cudowne i ciepłe, te staromodne pączki z jabłkiem są pyszne. Choć idealne na jesień, te smakołyki są świetne przez cały rok.

Nawet ciasto według przepisu robię poprzedniego wieczoru i kończę rano. Lubię też posypać je cukrem pudrem… Mniam!

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Dodatkowy czas: 10 minut
  • Całkowity czas: 1 godz

Składniki

  • 2 szklanki białego cukru, podzielone
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 ½ szklanki cydru jabłkowego
  • 3 ¾ szklanki mąki uniwersalnej, podzielone
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 żółtko, lekko ubite
  • 6 szklanek oleju roślinnego do smażenia

Proces gotowania

  1. Wymieszaj 1 szklankę cukru i 1 łyżkę cynamonu w zamykanej plastikowej torbie.
  2. Zagotuj cydr jabłkowy w rondlu; gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cydr zredukuje się do 1/2 szklanki, około 20 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu i sól. Wymieszaj masło, jajka, żółtko i ostudzony cydr w osobnej misce, aż uzyskasz gładką masę; wymieszać z mieszanką mąki.
  4. Wymieszaj pozostałe 2 3/4 szklanki mąki z mieszaniną, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto schłodzić przez 10 minut.
  5. Rozgrzej olej w dużym garnku lub frytkownicy do 375 stopni F (190 stopni C).
  6. Obróć ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię roboczą za pomocą posypanych mąką rąk; rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala. Pokrój ciasto na pączki za pomocą foremki do pączków lub 2 okrągłych foremek do ciastek (1 duża i 1 mała). Zbierz resztki i ponownie uklep ciasto, aby wyciąć jak najwięcej pączków.
  7. Ostrożnie wsuwaj pączki, partiami, na gorący olej; smaż, aż pączki wypłyną na powierzchnię i zaczną brązowieć, 2 do 3 minut. Odwróć pączki i kontynuuj smażenie, aż przeciwna strona się zarumieni, około 1 1/2 minuty.
  8. Wyjmij pączki łyżką cedzakową i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygły, aż będzie można je łatwo wyjąć, około 1 minuty.
  9. Wrzuć schłodzone pączki do zarezerwowanej torebki cukru cynamonowego. Przed smażeniem kolejnej partii doprowadź olej do temperatury 190 stopni C.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 24
  • Kalorie 219
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 8g 11%
  • Tłuszcze Nasycone 2g 11%
  • Cholesterol 29mg 10%
  • Sód 160mg 7%
  • Węglowodany ogółem 34g 12%
  • Błonnik 1g 3%
  • Cukry ogółem 19g
  • Białko 3g
  • Wapń 34mg 3%
  • Żelazo 1mg 6%
  • Potas 30mg 1%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl