Pączki jabłkowe – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki jabłkowe.

Świetna jesienna uczta! Smakuje jak te, które można kupić na farmie dyń lub jabłek! Pyszny jabłkowy smak, świetny z cynamonową i cukrową polewą!

Podsumowanie przepisu na pączki jabłkowe

  • czas przygotowania: 30 minut
  • gotować: 45 minut
  • dodatkowo: 40 minut
  • łącznie: 1 godzina 55 minut
  • Porcje: 18

Składniki na pączki jabłkowe

Pączki

  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki mąki uniwersalnej do podsypania

Cukrowa polewa

  • 1 szklanka cukru białego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Glazura Cydrowa

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cydru jabłkowego

Glazura z syropu klonowego

  • 1 ¼ szklanki cukru cukierniczego
  • ⅓ szklanki czystego syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki oleju do smażenia lub według potrzeby

Wskazówki dotyczące pączków z jabłkiem

  1. Zagotuj 1 szklankę cydru jabłkowego w małym rondlu; gotować, aż zmniejszy się do 1/4 szklanki, 20 do 30 minut. Fajny.
  2. Ubij masło w misce za pomocą miksera elektrycznego, aż będzie kremowe, od 1 do 2 minut. Dodaj 1 szklankę białego cukru i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta, od 2 do 3 minut.
  3. Ubijaj jajka, jedno po drugim, w mieszance maślanej, aż do całkowitego połączenia. Zmieszaj maślankę i zredukowany cydr z masłem.
  4. Wymieszaj w misce 3 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj mieszaninę mąki do mieszanki maślanki; mieszaj, aż ciasto się połączy.
  5. Ciasto przełożyć na lekko posypany mąką kawałek pergaminu lub papieru woskowanego. Posyp ciasto mąką.
  6. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i posyp mąką.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala, w razie potrzeby posypując większą ilością mąki. Przenieś ciasto na blasze do zamrażarki, aż lekko stwardnieje, około 20 minut.
  8. Zimne ciasto pokroić za pomocą 3-calowej foremki do pączków. Zbierz, zwiń i pokrój resztki ciasta.
  9. Przenieś wycięte pączki i dziurki na pączki na drugą, lekko posypaną mąką blachę do pieczenia. Pączki przechowuj w lodówce przez 20 do 30 minut.
  10. W misce wymieszaj 1 szklankę białego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Cukier cynamonowy przełóż do papierowej torebki.
  11. W drugiej misce wymieszaj 1 szklankę cukru pudru i 2 łyżki cydru jabłkowego. W trzeciej misce wymieszaj 1 1/4 szklanki cukru pudru, syropu klonowego i ekstraktu waniliowego.
  12. Rozgrzej olej we frytkownicy lub dużym rondlu do temperatury 350 stopni F (175 stopni C).
  13. Smażyć pączki i dziurki po pączkach partiami na rozgrzanym oleju, raz obracając, aż będą złocistobrązowe i ugotowane, około 1 minuty z każdej strony. Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odciekły.
  14. Wstrząsaj ciepłymi pączkami w papierowej torebce z cukrem cynamonowym lub polej ciepłe pączki polewą z cydru lub syropu klonowego.

Informacje o wartościach odżywczych w Pączki jabłkowe

  • Liczba porcji na przepis: 18
  • Kalorie: 320,4
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 3,6 g 7%
  • węglowodany: 64g 21%
  • błonnik pokarmowy: 0,8 g 3%
  • cukry: 43g
  • tłuszcz: 5,9 g 9%
  • tłuszcze nasycone: 2,2 g 11%
  • cholesterol: 27,7 mg 9%
  • witamina a iu: 108IU 2%
  • odpowiedniki niacyny: 2,3mg 18%
  • witamina C: 0,1 mg
  • kwas foliowy: 50,7 mcg 13%
  • wapń: 51,2 mg 5%
  • żelazo: 1,5 mg 8%
  • magnez: 8,3 mg 3%
  • potas: 60,1 mg 2%
  • sód: 224,7 mg 9%
  • tiamina: 0,2 mg 21%
  • kalorie z tłuszczu: 53,1
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl