Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki jabłkowe.
Świetna jesienna uczta! Smakuje jak te, które można kupić na farmie dyń lub jabłek! Pyszny jabłkowy smak, świetny z cynamonową i cukrową polewą!
Podsumowanie przepisu na pączki jabłkowe
- czas przygotowania: 30 minut
- gotować: 45 minut
- dodatkowo: 40 minut
- łącznie: 1 godzina 55 minut
- Porcje: 18
Składniki na pączki jabłkowe
Pączki
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru białego
- 2 jajka
- ½ szklanki maślanki
- 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki mąki uniwersalnej do podsypania
Cukrowa polewa
- 1 szklanka cukru białego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Glazura Cydrowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cydru jabłkowego
Glazura z syropu klonowego
- 1 ¼ szklanki cukru cukierniczego
- ⅓ szklanki czystego syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki oleju do smażenia lub według potrzeby
Wskazówki dotyczące pączków z jabłkiem
- Zagotuj 1 szklankę cydru jabłkowego w małym rondlu; gotować, aż zmniejszy się do 1/4 szklanki, 20 do 30 minut. Fajny.
- Ubij masło w misce za pomocą miksera elektrycznego, aż będzie kremowe, od 1 do 2 minut. Dodaj 1 szklankę białego cukru i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta, od 2 do 3 minut.
- Ubijaj jajka, jedno po drugim, w mieszance maślanej, aż do całkowitego połączenia. Zmieszaj maślankę i zredukowany cydr z masłem.
- Wymieszaj w misce 3 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj mieszaninę mąki do mieszanki maślanki; mieszaj, aż ciasto się połączy.
- Ciasto przełożyć na lekko posypany mąką kawałek pergaminu lub papieru woskowanego. Posyp ciasto mąką.
- Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i posyp mąką.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala, w razie potrzeby posypując większą ilością mąki. Przenieś ciasto na blasze do zamrażarki, aż lekko stwardnieje, około 20 minut.
- Zimne ciasto pokroić za pomocą 3-calowej foremki do pączków. Zbierz, zwiń i pokrój resztki ciasta.
- Przenieś wycięte pączki i dziurki na pączki na drugą, lekko posypaną mąką blachę do pieczenia. Pączki przechowuj w lodówce przez 20 do 30 minut.
- W misce wymieszaj 1 szklankę białego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu. Cukier cynamonowy przełóż do papierowej torebki.
- W drugiej misce wymieszaj 1 szklankę cukru pudru i 2 łyżki cydru jabłkowego. W trzeciej misce wymieszaj 1 1/4 szklanki cukru pudru, syropu klonowego i ekstraktu waniliowego.
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub dużym rondlu do temperatury 350 stopni F (175 stopni C).
- Smażyć pączki i dziurki po pączkach partiami na rozgrzanym oleju, raz obracając, aż będą złocistobrązowe i ugotowane, około 1 minuty z każdej strony. Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odciekły.
- Wstrząsaj ciepłymi pączkami w papierowej torebce z cukrem cynamonowym lub polej ciepłe pączki polewą z cydru lub syropu klonowego.
Informacje o wartościach odżywczych w Pączki jabłkowe
- Liczba porcji na przepis: 18
- Kalorie: 320,4
- % Dzienna wartość *
- białko: 3,6 g 7%
- węglowodany: 64g 21%
- błonnik pokarmowy: 0,8 g 3%
- cukry: 43g
- tłuszcz: 5,9 g 9%
- tłuszcze nasycone: 2,2 g 11%
- cholesterol: 27,7 mg 9%
- witamina a iu: 108IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 2,3mg 18%
- witamina C: 0,1 mg
- kwas foliowy: 50,7 mcg 13%
- wapń: 51,2 mg 5%
- żelazo: 1,5 mg 8%
- magnez: 8,3 mg 3%
- potas: 60,1 mg 2%
- sód: 224,7 mg 9%
- tiamina: 0,2 mg 21%
- kalorie z tłuszczu: 53,1