Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki jabłkowe.
Cudowne i ciepłe, te staromodne pączki z jabłkiem są pyszne. Choć idealne na jesień, te smakołyki są świetne przez cały rok.
Nawet ciasto według przepisu robię poprzedniego wieczoru i kończę rano. Lubię też posypać je cukrem pudrem… Mniam!
Podsumowanie przepisu na pączki jabłkowe
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 30 minut
- dodatkowo: 10 minut
- łącznie: 1 godz
- Porcje: 24
Składniki do przygotowania pączków jabłkowych
- 2 szklanki białego cukru, podzielone
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 ½ szklanki cydru jabłkowego
- 3 ¾ szklanki mąki uniwersalnej, podzielone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 żółtko, lekko ubite
- 6 szklanek oleju roślinnego do smażenia
Wskazówki dotyczące robienia pączków jabłkowych
- Wymieszaj 1 szklankę cukru i 1 łyżkę cynamonu w zamykanej plastikowej torbie.
- Zagotuj cydr jabłkowy w rondlu; gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cydr zredukuje się do 1/2 szklanki, około 20 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu i sól. Wymieszaj masło, jajka, żółtko i ostudzony cydr w osobnej misce, aż uzyskasz gładką masę; wymieszać z mieszanką mąki.
- Wymieszaj pozostałe 2 3/4 szklanki mąki z mieszaniną, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto schłodzić przez 10 minut.
- Rozgrzej olej w dużym garnku lub frytkownicy do 375 stopni F (190 stopni C).
- Obróć ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię roboczą za pomocą posypanych mąką rąk; rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala.
- Pokrój ciasto na pączki za pomocą foremki do pączków lub 2 okrągłych foremek do ciastek (1 duża i 1 mała). Zbierz resztki i ponownie uklep ciasto, aby wyciąć jak najwięcej pączków.
- Ostrożnie wsuwaj pączki, partiami, na gorący olej; smaż, aż pączki wypłyną na powierzchnię i zaczną brązowieć, od 2 do 3 minut.
- Odwróć pączki i kontynuuj smażenie, aż przeciwna strona się zarumieni, około 1 1/2 minuty.
- Wyjmij pączki łyżką cedzakową i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygły, aż będzie można je łatwo wyjąć, około 1 minuty.
- Wrzuć schłodzone pączki do zarezerwowanej torebki cukru cynamonowego. Przed smażeniem kolejnej partii doprowadź olej do temperatury 190 stopni C.
Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania pączków jabłkowych
- Liczba porcji na przepis: 24
- Kalorie: 219
- % Dzienna wartość *
- białko: 2,7g 5%
- węglowodany: 34,2g 11%
- błonnik pokarmowy: 0,8 g 3%
- cukry: 18,5g
- tłuszcz: 8,2 g 13%
- tłuszcze nasycone: 2,1 g 11%
- cholesterol: 29,1 mg 10%
- witamina a iu: 90,8IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 1,7mg 13%
- kwas foliowy: 38,8 mcg 10%
- wapń: 34,2 mg 3%
- żelazo: 1,1 mg 6%
- magnez: 5,3 mg 2%
- potas: 30,3mg 1%
- sód: 159,5 mg 6%
- tiamina: 0,2 mg 16%
- kalorie z tłuszczu: 73,9