Pączki jabłkowe – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki jabłkowe.

Cudowne i ciepłe, te staromodne pączki z jabłkiem są pyszne. Choć idealne na jesień, te smakołyki są świetne przez cały rok.

Nawet ciasto według przepisu robię poprzedniego wieczoru i kończę rano. Lubię też posypać je cukrem pudrem… Mniam!

Podsumowanie przepisu na pączki jabłkowe

  • czas przygotowania: 20 minut
  • gotować: 30 minut
  • dodatkowo: 10 minut
  • łącznie: 1 godz
  • Porcje: 24

Składniki do przygotowania pączków jabłkowych

  • 2 szklanki białego cukru, podzielone
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 ½ szklanki cydru jabłkowego
  • 3 ¾ szklanki mąki uniwersalnej, podzielone
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 żółtko, lekko ubite
  • 6 szklanek oleju roślinnego do smażenia

Wskazówki dotyczące robienia pączków jabłkowych

  1. Wymieszaj 1 szklankę cukru i 1 łyżkę cynamonu w zamykanej plastikowej torbie.
  2. Zagotuj cydr jabłkowy w rondlu; gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cydr zredukuje się do 1/2 szklanki, około 20 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu i sól. Wymieszaj masło, jajka, żółtko i ostudzony cydr w osobnej misce, aż uzyskasz gładką masę; wymieszać z mieszanką mąki.
  4. Wymieszaj pozostałe 2 3/4 szklanki mąki z mieszaniną, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto schłodzić przez 10 minut.
  5. Rozgrzej olej w dużym garnku lub frytkownicy do 375 stopni F (190 stopni C).
  6. Obróć ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię roboczą za pomocą posypanych mąką rąk; rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala.
  7. Pokrój ciasto na pączki za pomocą foremki do pączków lub 2 okrągłych foremek do ciastek (1 duża i 1 mała). Zbierz resztki i ponownie uklep ciasto, aby wyciąć jak najwięcej pączków.
  8. Ostrożnie wsuwaj pączki, partiami, na gorący olej; smaż, aż pączki wypłyną na powierzchnię i zaczną brązowieć, od 2 do 3 minut.
  9. Odwróć pączki i kontynuuj smażenie, aż przeciwna strona się zarumieni, około 1 1/2 minuty.
  10. Wyjmij pączki łyżką cedzakową i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygły, aż będzie można je łatwo wyjąć, około 1 minuty.
  11. Wrzuć schłodzone pączki do zarezerwowanej torebki cukru cynamonowego. Przed smażeniem kolejnej partii doprowadź olej do temperatury 190 stopni C.

Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania pączków jabłkowych

  • Liczba porcji na przepis: 24
  • Kalorie: 219
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 2,7g 5%
  • węglowodany: 34,2g 11%
  • błonnik pokarmowy: 0,8 g 3%
  • cukry: 18,5g
  • tłuszcz: 8,2 g 13%
  • tłuszcze nasycone: 2,1 g 11%
  • cholesterol: 29,1 mg 10%
  • witamina a iu: 90,8IU 2%
  • odpowiedniki niacyny: 1,7mg 13%
  • kwas foliowy: 38,8 mcg 10%
  • wapń: 34,2 mg 3%
  • żelazo: 1,1 mg 6%
  • magnez: 5,3 mg 2%
  • potas: 30,3mg 1%
  • sód: 159,5 mg 6%
  • tiamina: 0,2 mg 16%
  • kalorie z tłuszczu: 73,9
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl