Pączki waflowe z masłem jabłkowym – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki waflowe z masłem jabłkowym.

Dwie klasyki łączą się, aby stworzyć najlepszą ucztę śniadaniową wszechczasów.

Podsumowanie przepisu na pączki waflowe z masłem jabłkowym

  • czas przygotowania: 15 minut
  • gotować: 45 minut
  • łącznie: 1 godz
  • Porcje: 20

Składniki na pączki waflowe z masłem jabłkowym

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki masła jabłkowego MUSSELMAN’S
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • olej roślinny do smażenia
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wskazówki dotyczące pączków waflowych z masłem jabłkowym

  1. Rozgrzej gofrownicę.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Odłożyć na bok.
  3. W średniej misce wymieszaj mleko, masło jabłkowe, syrop klonowy, roztopione masło i jajka.
  4. Płynną mieszaninę wlewamy do mąki i mieszamy do połączenia. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, rozrzedź je większą ilością mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Ugotuj gofry zgodnie ze wskazówkami producenta gofrownicy i poczekaj, aż ostygną. (Mini gofry gotują się szybciej niż pełnowymiarowe.)
  6. Przygotuj glazurę. W dużej misce wymieszaj cukier puder, 4 łyżki mleka i wanilię.
  7. Glazura będzie gęsta, ale nie tak gęsta jak lukier. Jeżeli wydaje Ci się to zbyt trudne, rozrzedź go większą ilością mleka. Odłożyć na bok.
  8. Napełnij patelnię z wysokimi ściankami 2-calowym olejem roślinnym. Doprowadź olej do temperatury 365 stopni F. Gdy olej będzie gorący, dodawaj około 4 gofry na raz i smaż przez 5 sekund z każdej strony. (Powinny być chrupiące i przybrać ciemnozłoty kolor.)
  9. Kontynuuj, aż wszystkie gofry się usmażą.
  10. Zanurzaj gofry pojedynczo w glazurze i pozostawiaj do ostygnięcia na stojaku w blasze do pieczenia z brzegiem, aby stwardniały. Podawać tego samego dnia co przygotowanie.

Informacje o wartościach odżywczych w Pączki z masłem jabłkowym i waflami

  • Liczba porcji na przepis: 20
  • Kalorie: 189
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 2,3 g 5%
  • węglowodany: 35,8g 12%
  • błonnik pokarmowy: 0,4 g 2%
  • cukry: 24,3g
  • tłuszcz: 4,2 g 7%
  • tłuszcze nasycone: 1,3 g 7%
  • cholesterol: 22,6 mg 8%
  • witamina a iu: 83,1IU 2%
  • odpowiedniki niacyny: 1,2mg 10%
  • kwas foliowy: 25,9 mcg 7%
  • wapń: 50,6 mg 5%
  • żelazo: 0,8 mg 4%
  • magnez: 5,5 mg 2%
  • potas: 48,4mg 1%
  • sód: 129,5 mg 5%
  • tiamina: 0,1 mg 11%
  • kalorie z tłuszczu: 38,1
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl