Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki waflowe z masłem jabłkowym.
Dwie klasyki łączą się, aby stworzyć najlepszą ucztę śniadaniową wszechczasów.
Podsumowanie przepisu na pączki waflowe z masłem jabłkowym
- czas przygotowania: 15 minut
- gotować: 45 minut
- łącznie: 1 godz
- Porcje: 20
Składniki na pączki waflowe z masłem jabłkowym
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki masła jabłkowego MUSSELMAN’S
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 2 jajka
- olej roślinny do smażenia
- 3 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wskazówki dotyczące pączków waflowych z masłem jabłkowym
- Rozgrzej gofrownicę.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Odłożyć na bok.
- W średniej misce wymieszaj mleko, masło jabłkowe, syrop klonowy, roztopione masło i jajka.
- Płynną mieszaninę wlewamy do mąki i mieszamy do połączenia. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, rozrzedź je większą ilością mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Ugotuj gofry zgodnie ze wskazówkami producenta gofrownicy i poczekaj, aż ostygną. (Mini gofry gotują się szybciej niż pełnowymiarowe.)
- Przygotuj glazurę. W dużej misce wymieszaj cukier puder, 4 łyżki mleka i wanilię.
- Glazura będzie gęsta, ale nie tak gęsta jak lukier. Jeżeli wydaje Ci się to zbyt trudne, rozrzedź go większą ilością mleka. Odłożyć na bok.
- Napełnij patelnię z wysokimi ściankami 2-calowym olejem roślinnym. Doprowadź olej do temperatury 365 stopni F. Gdy olej będzie gorący, dodawaj około 4 gofry na raz i smaż przez 5 sekund z każdej strony. (Powinny być chrupiące i przybrać ciemnozłoty kolor.)
- Kontynuuj, aż wszystkie gofry się usmażą.
- Zanurzaj gofry pojedynczo w glazurze i pozostawiaj do ostygnięcia na stojaku w blasze do pieczenia z brzegiem, aby stwardniały. Podawać tego samego dnia co przygotowanie.
Informacje o wartościach odżywczych w Pączki z masłem jabłkowym i waflami
- Liczba porcji na przepis: 20
- Kalorie: 189
- % Dzienna wartość *
- białko: 2,3 g 5%
- węglowodany: 35,8g 12%
- błonnik pokarmowy: 0,4 g 2%
- cukry: 24,3g
- tłuszcz: 4,2 g 7%
- tłuszcze nasycone: 1,3 g 7%
- cholesterol: 22,6 mg 8%
- witamina a iu: 83,1IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 1,2mg 10%
- kwas foliowy: 25,9 mcg 7%
- wapń: 50,6 mg 5%
- żelazo: 0,8 mg 4%
- magnez: 5,5 mg 2%
- potas: 48,4mg 1%
- sód: 129,5 mg 5%
- tiamina: 0,1 mg 11%
- kalorie z tłuszczu: 38,1