Pałeczki do pączków do frytkownicy – Przepis

Pączki

Zamień arkusz ciasta w kształcie półksiężyca w domowe paluszki pączków z cynamonem i cukrem, usmażone we frytownicy i podawane z dżemem owocowym, syropem, miodem lub roztopioną czekoladą do maczania!

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Czas całkowity: 35 minut

Składniki

  • 1 (8 uncji) opakowanie schłodzonego ciasta w kształcie półksiężyca
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ szklanki dżemu owocowego o dowolnym smaku

Proces gotowania

  1. Rozwiń arkusz ciasta w kształcie półksiężyca i rozwałkuj go na prostokąt o wymiarach 8 × 12 cali. Przekrój ciasto wzdłuż na pół za pomocą noża do pizzy i pokrój każdy kawałek w poprzek na „pałeczki” o szerokości 1/2 cala.
  2. Zanurz paluszki pączków w roztopionym maśle i umieść je później w koszyku frytkownicy.
  3. Gotuj we frytkownicy w temperaturze 380 stopni F (195 stopni C), aż będzie dobrze rumiane, od 4 do 5 minut.
  4. Wymieszaj cukier i cynamon w talerzu lub płytkiej misce. Wyjmij paluszki pączków z frytownicy i obtocz je w mieszance cukru i cynamonu. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
  5. Podawać paluszki pączkowe z dżemem.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 8
  • Kalorie 266
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 12g 15%
  • Tłuszcze Nasycone 5g 26%
  • Cholesterol 15mg 5%
  • Sód 267mg 12%
  • Całkowita zawartość węglowodanów 38 g 14%
  • Błonnik 1g 2%
  • Cukry ogółem 24g
  • Białko 2g
  • Witamina C 2mg 9%
  • Wapń 12mg 1%
  • Żelazo 1mg 5%
  • Potas 20mg 0%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl