Zamień arkusz ciasta w kształcie półksiężyca w domowe paluszki pączków z cynamonem i cukrem, usmażone we frytownicy i podawane z dżemem owocowym, syropem, miodem lub roztopioną czekoladą do maczania!
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Czas całkowity: 35 minut
Składniki
- 1 (8 uncji) opakowanie schłodzonego ciasta w kształcie półksiężyca
- ¼ szklanki roztopionego masła
- ½ szklanki białego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ szklanki dżemu owocowego o dowolnym smaku
Proces gotowania
- Rozwiń arkusz ciasta w kształcie półksiężyca i rozwałkuj go na prostokąt o wymiarach 8 × 12 cali. Przekrój ciasto wzdłuż na pół za pomocą noża do pizzy i pokrój każdy kawałek w poprzek na „pałeczki” o szerokości 1/2 cala.
- Zanurz paluszki pączków w roztopionym maśle i umieść je później w koszyku frytkownicy.
- Gotuj we frytkownicy w temperaturze 380 stopni F (195 stopni C), aż będzie dobrze rumiane, od 4 do 5 minut.
- Wymieszaj cukier i cynamon w talerzu lub płytkiej misce. Wyjmij paluszki pączków z frytownicy i obtocz je w mieszance cukru i cynamonu. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
- Podawać paluszki pączkowe z dżemem.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 8
- Kalorie 266
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 12g 15%
- Tłuszcze Nasycone 5g 26%
- Cholesterol 15mg 5%
- Sód 267mg 12%
- Całkowita zawartość węglowodanów 38 g 14%
- Błonnik 1g 2%
- Cukry ogółem 24g
- Białko 2g
- Witamina C 2mg 9%
- Wapń 12mg 1%
- Żelazo 1mg 5%
- Potas 20mg 0%