Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Dziurki na pączki do frytownicy powietrznej z polewą cytrynową.
Otwory na pączki frytkownicy pozwalają od czasu do czasu cieszyć się słodkim poczęstunkiem bez poczucia winy i nadmiaru oleju. Łagodny w smaku i lekko ciastowaty. Najlepiej spożywać na ciepło.
Podsumowanie przepisu na zrobienie dziurek na pączki we frytkownicy z polewą cytrynową
- czas przygotowania: 15 minut
- gotować: 15 minut
- łącznie: 30 minut
- Porcje: 12
Składniki do przygotowania otworów na pączki we frytownicy powietrznej z polewą cytrynową
- 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnego, niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- ¼ szklanki pełnego mleka lub więcej w razie potrzeby
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- spray do gotowania
Glazura Cytrynowa
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
Wskazówki dotyczące robienia otworów na pączki we frytownicy powietrznej z polewą cytrynową
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i za pomocą widelca lub noża do ciasta wmieszaj masło w mieszaninę mąki, aż będzie przypominać grubą mąkę kukurydzianą.
- Wlać mleko i wanilię i wymieszać, aż płyn zostanie równomiernie rozprowadzony. Jeśli ciasto nie będzie się łączyć, dodawaj dodatkowe mleko, po 1 łyżce na raz. Zagniataj ciasto przez 1 do 2 minut.
- Rozgrzej frytownicę powietrzną do 320 stopni F (160 stopni C). Lekko spryskaj kosz sprayem kuchennym.
- Ciasto podzielić na 12 równych porcji i 6 porcji włożyć do koszyka bez dotykania. Lekko spryskaj sprayem kuchennym.
- Smażyć na powietrzu przez 5 minut, ponownie lekko spryskać, następnie smażyć kolejne 2 minuty. Przenieś dziury po pączkach na drucianą kratkę i powtórz z pozostałymi 6 porcjami.
- Wymieszaj cukier cukierniczy i sok z cytryny w bardzo małej misce, aż dobrze się wymieszają. Dziurki po pączkach posmaruj glazurą cytrynową i podawaj na ciepło.
Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania dziurek na pączki we frytownicy powietrznej z polewą cytrynową
- Liczba porcji na przepis: 12
- Kalorie: 106,5
- % Dzienna wartość *
- białko: 1,6g 3%
- węglowodany: 15,6g 5%
- błonnik pokarmowy: 0,4g 1%
- cukry: 5,5g
- tłuszcz: 4,1 g 6%
- tłuszcze nasycone: 2,5 g 13%
- cholesterol: 10,7 mg 4%
- witamina a iu: 123,7IU 3%
- odpowiedniki niacyny: 1,1mg 9%
- witamina c: 0,6mg 1%
- kwas foliowy: 24,4 mcg 6%
- wapń: 31,6 mg 3%
- żelazo: 0,7 mg 4%
- magnez: 3,7 mg 1%
- potas: 24,9mg 1%
- sód: 92mg 4%
- tiamina: 0,1 mg 11%
- kalorie z tłuszczu: 37,2