Dziurki na pączki do frytownicy powietrznej z polewą cytrynową – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Dziurki na pączki do frytownicy powietrznej z polewą cytrynową.

Otwory na pączki frytkownicy pozwalają od czasu do czasu cieszyć się słodkim poczęstunkiem bez poczucia winy i nadmiaru oleju. Łagodny w smaku i lekko ciastowaty. Najlepiej spożywać na ciepło.

Podsumowanie przepisu na zrobienie dziurek na pączki we frytkownicy z polewą cytrynową

  • czas przygotowania: 15 minut
  • gotować: 15 minut
  • łącznie: 30 minut
  • Porcje: 12

Składniki do przygotowania otworów na pączki we frytownicy powietrznej z polewą cytrynową

  • 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnego, niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • ¼ szklanki pełnego mleka lub więcej w razie potrzeby
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • spray do gotowania

Glazura Cytrynowa

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny

Wskazówki dotyczące robienia otworów na pączki we frytownicy powietrznej z polewą cytrynową

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i za pomocą widelca lub noża do ciasta wmieszaj masło w mieszaninę mąki, aż będzie przypominać grubą mąkę kukurydzianą.
  2. Wlać mleko i wanilię i wymieszać, aż płyn zostanie równomiernie rozprowadzony. Jeśli ciasto nie będzie się łączyć, dodawaj dodatkowe mleko, po 1 łyżce na raz. Zagniataj ciasto przez 1 do 2 minut.
  3. Rozgrzej frytownicę powietrzną do 320 stopni F (160 stopni C). Lekko spryskaj kosz sprayem kuchennym.
  4. Ciasto podzielić na 12 równych porcji i 6 porcji włożyć do koszyka bez dotykania. Lekko spryskaj sprayem kuchennym.
  5. Smażyć na powietrzu przez 5 minut, ponownie lekko spryskać, następnie smażyć kolejne 2 minuty. Przenieś dziury po pączkach na drucianą kratkę i powtórz z pozostałymi 6 porcjami.
  6. Wymieszaj cukier cukierniczy i sok z cytryny w bardzo małej misce, aż dobrze się wymieszają. Dziurki po pączkach posmaruj glazurą cytrynową i podawaj na ciepło.

Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania dziurek na pączki we frytownicy powietrznej z polewą cytrynową

  • Liczba porcji na przepis: 12
  • Kalorie: 106,5
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 1,6g 3%
  • węglowodany: 15,6g 5%
  • błonnik pokarmowy: 0,4g 1%
  • cukry: 5,5g
  • tłuszcz: 4,1 g 6%
  • tłuszcze nasycone: 2,5 g 13%
  • cholesterol: 10,7 mg 4%
  • witamina a iu: 123,7IU 3%
  • odpowiedniki niacyny: 1,1mg 9%
  • witamina c: 0,6mg 1%
  • kwas foliowy: 24,4 mcg 6%
  • wapń: 31,6 mg 3%
  • żelazo: 0,7 mg 4%
  • magnez: 3,7 mg 1%
  • potas: 24,9mg 1%
  • sód: 92mg 4%
  • tiamina: 0,1 mg 11%
  • kalorie z tłuszczu: 37,2
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl