Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Pączki z jabłkiem i cydrem w frytownicy powietrznej.
Te pączki z jabłkiem mają zachwycający jesienny smak dzięki dodatkowi przyprawy do szarlotki i musującego cydru jabłkowego.
Planuj z wyprzedzeniem, ponieważ wymaga formy silikonowej, którą można kupić w Amazon. Mam w sumie 21 kęsów, wielkość porcji może się różnić.
Podsumowanie przepisu na pączki jabłkowe z frytkownicą powietrzną
- czas przygotowania: 10 minut
- gotować: 10 minut
- dodatkowo: 30 minut
- łącznie: 50 minut
- Porcje: 21
Składniki do przygotowania pączków jabłkowych w frytkownicy powietrznej
- 2 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżki cukru białego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do jabłek
- ½ łyżeczki soli
- 1 (4 uncje) pojemnik niesłodzonego musu jabłkowego
- ½ szklanki musującego cydru jabłkowego
- ¼ szklanki niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Glazura
- 2 szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki przyprawy do jabłek
- ¼ szklanki musującego cydru jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu karmelowego (opcjonalnie)
Wskazówki dotyczące przygotowania pączków jabłkowych w frytkownicy powietrznej
- Rozgrzej frytownicę do 200 stopni C (400 stopni F) przez 5 minut.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do szarlotki i sól. Wymieszaj razem.
- W małej misce połącz mus jabłkowy, musujący cydr jabłkowy, roztopione masło, jajko i ocet; ubić, aż dobrze się połączą.
- Za pomocą szpatułki dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do połączenia. Łyżką do lodów na zawiasach sprężynowych napełnij każdą wnękę silikonowej formy na pączki 2 łyżkami ciasta. Umieść formę w koszyku frytkownicy.
- Zmniejsz temperaturę do 350 stopni F (175 stopni C) i gotuj przez 8 minut. Ostrożnie wyjmij kawałki pączka i gotuj przez dodatkowe 2 minuty.
- Po upieczeniu wyjmij kawałki pączka z koszyka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce przed glazurowaniem, około 30 minut.
- Połącz cukier puder i przyprawę do szarlotki w małej misce i wymieszaj. Dodaj musujący cydr jabłkowy i ekstrakt karmelowy; wymieszać, aż lukier będzie gładki.
- Zanurzaj każdy kęs pączka w glazurze i wałkuj tak, aby glazura pokryła wszystkie strony. Przed jedzeniem ustawić na metalowej kratce, aby lukier wysechł i stwardniał.
Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowywania pączków jabłkowych w frytkownicy powietrznej
- Liczba porcji na przepis: 21
- Kalorie: 132,4
- % Dzienna wartość *
- białko: 1,7g 3%
- węglowodany: 25,9g 8%
- błonnik pokarmowy: 0,5 g 2%
- cukry: 15g
- tłuszcz: 2,6 g 4%
- tłuszcze nasycone: 1,5 g 7%
- cholesterol: 14,7mg 5%
- witamina a iu: 81,2IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 1,2mg 9%
- witamina C: 0,1 mg
- kwas foliowy: 25,8 mcg 6%
- wapń: 57,4 mg 6%
- żelazo: 0,8 mg 4%
- magnez: 3,8 mg 1%
- potas: 33,6 mg 1%
- sód: 153,3 mg 6%
- tiamina: 0,1 mg 11%
- kalorie z tłuszczu: 23,2